مقالات

چراغ سیگنال چیست؟ انواع چراغ سیگنال کدام اند؟

چراغ سیگنال

به نوعی از لامپ‌های LED یا رشته‌ای که در یک بدنه با پیچ و مهره قرار می‌گیرند و کاربرد هشدار دهندگی دارند، چراغ سیگنال می‌گویند. وجود یا عدم وجود برق در یک سیستم یا وقوع سایر خطاها، نقش حیاتی دارد و متخصصان باید به سرعت هر چه تمامتر از آن‌ها آگاه شوند. برای همین چراغ سیگنال که می‌تواند در یک نگاه، وضع کلی سیستم برق‌کشی را نمایش دهد، کاربرد زیادی در بازار محصولات برقی دارد. در این مقاله، درباره‌ی انواع چراغ سیگنال که در بازار پیدا می‌شود، استاندارد آن و راهنمای نصب چراغ سیگنال به طور مختصر، صحبت خواهیم کرد با فرنام الکتریک همراه باشید.

کاربردهای چراغ سیگنال

در هرجایی که بخواهیم، تنها به‌صورت یک سیگنال رنگی، بود یا نبود سیگنالی را نمایش دهیم، یا به‌عبارتی وقوع تغییر در مدار را با آلارم نوری نمایش دهیم، می‌توانیم از لامپ سیگنال استفاده کنیم. مانند:

  • نمایش وجود یا عدم وجود برق
  • قطع یا وصل بودن کلید
  • وارد مدار شدن خازن به مدار
  • نمایش تریپ یا فالت
  • و …

روشن شدن هر یک از این چراغ‌ها روی درب تابلو، بیانگر علامت و اخطاری برای اپراتور هستند.

استاندارد رنگ چراغ سیگنال‌

مانند همه تجهیزات برق صنعتی، برای استفاده از این تجهیز نیز باید استانداردهایی را رعایت کرد تا اپراتور در زمان استفاده از دستگاه دچار اشتباه نشود. معمولا در زمان ساخت تابلو برق، از پنج رنگ سبز، قرمز، زرد، آبی و سفید برای نمایشگرهای درب تابلو استفاده می‌شود، که کاربرد آن‌ها به قرار زیر است:

  • چراغ سیگنال سبز: برای نمایش وضعیت عادی (Safe) و نرمال سیستم، آماده به کارت یا استارت از این رنگ استفاده می‌شود.
  • چراغ سیگنال قرمز:برای نمایش وضعیت خطر یا حالت غیرعادی (Danger) از این رنگ استفاده می‌شود.
  • چراغ سیگنال زرد: برای نمایش وضعیت هشدار (Warning) از این رنگ استفاده می‌شود.
  • چراغ سیگنال آبی: برای نمایش وضعیتی خارج از سه وضعیت بالا و بیشتر برای مواقعی که نیاز به اقدامی از سمت اپراتور باشد، استفاده می‌شود.
  • چراغ سیگنال سفید: بیشتر در زمان‌هایی که فقط جنبه نمایشی دارد و نیاز به اقدامی خاص از سمت اپراتور نیست یا توجه و عدم توجه به آن مشکلی برای سیستم ایجاد نمی‌کند از این رنگ استفاده می‌شود. مثلاً در زمان فعال شدن تغذیه DC در مدار یا فعال شدن یک دستگاه

برای نمایش سه‌فاز با توجه به استاندارد کاری از رنگ‌های قرمز، زرد، آبی یا رنگ‌های قرمز، زرد و سبز، کنار هم استفاده می‌شود.

انواع چراغ سیگنال

انواع چراغ سیگنال

استفاده از چراغ سیگنال در یک مدار، معمولا یا به صورت تکی است، یا این که با ترکیب تجهیزاتی مانند کلید سلکتوری، شاسی‌های استارت استپ، شاسی اضطراری و … می‌باشد. بر اساس شکل ظاهری هم می‌توان انواع مختلفی از چراغ سیگنال را در بازار پیدا کرد. این تنوع هم در شکل هندسی چراغ است (مانند مستطیل، دایره یا مربع) و هم در اندازه‌ی آن. مانند چراغ سیگنال کوچک. علاوه بر موارد ظاهری، موارد دیگری نیز در انتخاب چراغ سیگنال مناسب موثر است که در ادامه، انواع چراغ سیگنال بر اساس قطر چراغ و ولتاژ را بررسی می‌کنیم. می‌توانید با توجه به شرایط خود، چراغ سیگنال مناسب خود را انتخاب کنید.

انواع چراغ سیگنال بر اساس قطر

چراغ‌های سیگنال موجود در بازار، با توجه به اندازه‌ی قطرشان، در دو دسته‌ی ۱۶ و ۲۲ میلیمتری قرار می‌گیرند. استفاده از نوع ۲۲ میلیمتری آن، در تابلوهای برق است. برای نصب چراغ سیگنال در تابلو برق، باید با استفاده از ابزاری مانند پانچ، لیزر یا گردبر، سوراخی متناسب با ابعاد آن ایجاد کنید تا چراغ سیگنال در تابلو برق جای بگیرد.

انواع چراغ سیگنال بر اساس ولتاژ

در صورتی که قصد تهیه‌ی یک لامپ سیگنال برای مدار خود دارید، بهتر است ابتدا از ولتاژ مدار فرمان خود اطلاع حاصل کنید. ولتاژ چراغ سیگنال هم بر اساس ولتاژ مدار فرمان در یک سیستم برق تعیین می‌شود. با توجه به این معیار، چراغ‌های سیگنال در انواع ۲۴ ولت، ۴۸ ولت، ۱۱۰ ولت و ۲۲۰ ولت در بازار موجود می‌باشند. به یاد داشته باشید که در صورت خرید چراغ سیگنال LED، امکان تعویض لامپ‌ها وجود ندارد. اما در صورتی که از نوع رشته‌ای آن استفاده می‌کنید، می‌توانید بعدا لامپ سیگنال را متناسب با نیاز خود عوض کنید.

راهنمای نصب چراغ سیگنال

شرایطی که قرار است چراغ سیگنال در آن قرار گرفته و به فعالیت مشغول باشد، باید پیوسته بررسی شود تا آسیبی به آن نرسد. عوامل محیطی مانند رطوبت، تابش مستقیم خورشید، روشنایی محیط، ضربه و لرزش‌های احتمال در محل جایگیری لامپ سیگنال، وجود گرد و غبار در محیط، تماس با مایعات و مواد شیمیایی یا نفوذ گاز به جایی که چراغ سیگنال در آن نصب شده است، همگی می‌تواند در طول عمر و نحوه‌ی عملکرد چراغ سیگنال اثرگذار باشد. بین همه‌ی این عوامل، به یاد داشته باشید در صورتی که نور محیطی که چراغ سیگنال در آن نصب شده است، از حد مشخصی بیشتر باشد، احتمال تشخیص روشن یا خاموش بودن آن کمتر است.

انواع چراغ سیگنال

خلاصه مقاله

چراغ سیگنال یک نوع لامپ LED است که به منظور نمایش وضعیت سیستم برقی و وقوع خطاها استفاده می‌شود. استفاده از استانداردهای رنگ برای چراغ سیگنال، از اشتباهات اپراتور در زمان استفاده از دستگاه جلوگیری می‌کند. چراغ سیگنال سبز برای نمایش وضعیت عادی، چراغ سیگنال قرمز برای نمایش وضعیت خطر و چراغ سیگنال زرد برای نمایش وضعیت هشدار استفاده می‌شود. استفاده از چراغ سیگنال‌ها بر روی درب تابلو، علامت و اخطاری برای اپراتور را نشان می‌دهد.

– استفاده از چراغ سیگنال در مدارهای الکتریکی می‌تواند به صورت تکی یا با ترکیب تجهیزاتی باشد.
– انواع مختلفی از چراغ سیگنال در بازار پیدا می‌شود، که تفاوت‌هایی در شکل هندسی و اندازه دارند.
– نوع‌های مختلف چراغ سیگنال بر اساس قطر و ولتاژ مورد بررسی قرار می‌گیرند.
– در نصب چراغ سیگنال باید شرایط محیطی را در نظر گرفت و پیش از خرید، ولتاژ مدار فرمان را بررسی کرد.

سوالات متداول

۱. چه کاربردهایی برای چراغ سیگنال وجود دارد؟
– نمایش وجود یا عدم وجود برق
– قطع یا وصل بودن کلید
– وارد مدار شدن خازن به مدار
– نمایش تریپ یا فالت
– و …

۲. چه رنگ‌هایی در استفاده از چراغ سیگنال بکار می‌روند؟
– سبز: برای نمایش وضعیت عادی (Safe) و نرمال سیستم
– قرمز: برای نمایش وضعیت خطر یا حالت غیرعادی (Danger)
– زرد: برای نمایش وضعیت هشدار (Warning)
– آبی: برای نمایش وضعیتی خارج از سه وضعیت بالا و بیشتر برای مواقعی که نیاز به اقدامی از سمت اپراتور باشد
– سفید: بیشتر در زمان‌هایی که فقط جنبه نمایشی دارد و نیاز به اقدامی خاص از سمت اپراتور نیست

۳. چه انواع چراغ سیگنال بر اساس قطر وجود دارد؟
– ۱۶ میلیمتری
– ۲۲ میلیمتری

۴. چه انواع چراغ سیگنال بر اساس ولتاژ موجود است؟
– ۲۴ ولت
– ۴۸ ولت
– ۱۱۰ ولت
– ۲۲۰ ولت

۵. چه عواملی می‌تواند در طول عمر و نحوه‌ی عملکرد چراغ سیگنال اثرگذار باشد؟
– رطوبت
– تابش مستقیم خورشید
– روشنایی محیط
– ضربه و لرزش‌های احتمال در محل جایگیری چراغ سیگنال
– وجود گرد و غبار در محیط
– تماس با مایعات و مواد شیمیایی یا نفوذ گاز به جایی که چراغ سیگنال در آن نصب شده است.

 

دیدگاهتان را بنویسید