مقالات

ولت متر چیست و چه کاربردی دارد؟

ولت متر

ولت متر ها راهی برای اندازه گیری ایمن ولتاژ یا تفاوت پتانسیل الکتریکی بین دو نقطه در یک مدار در حالی که ولتاژ آن مدار را تغییر نمی‌دهد، ارائه می‌دهد. در واقع ولتاژ نیروی الکتریکی درون کابل برق است. قابلیت اندازه گیری ولتاژ برای طراحی و نگهداری فناوری پیشرفته بسیار مهم است، اما کاربردهای رایج و کاربردی‌تری نیز دارد. برای بررسی بیشتر تا انتهای مقاله همراه فرنام الکتریک باشید.

کاربرد ولت متر چیست؟

در مکان‌های مختلف صنعتی و خانگی از ولتمتر استفاده می‌کنند زیرا کار با آن سخت نمی‌باشد. هنگامی که در خانه یکی از لوازم برقی کار نمی‌کند، اولین حدس این است که وسیله مورد نظر خراب شده باشد، در حالی که ممکن است این گونه نباشد. برای همین افراد متخصص با استفاده ولت متر یا ولت سنج میزان ولتاژ دستگاه را اندازه گرفته و اگر مقدار ولتاژی که مشاهده می‌کنند بالا باشد باید وسیله را از برق جدا نمایند. همچنین برای تشخیص میزان شارژ باتری اتومبیل از ولت سنج استفاده می‌کنند که در مواقع عدم دسترسی به امکانات مورد نظر این روش بسیار برای عیب یابی اتومبیل مناسب است.

استفاده از ولت متر در خطوط انتقال

از کاربرد‌های صنعتی و تخصصی ولتمتر‌ها می‌توان به استفاده از آن‌ها در خطوط انتقال برق اشاره کرد که همچنین به دلیل جلوگیری از آسیب رسیدن به کاربران، استفاده از ولت متر‌های عایق بسیار توصیه می‌شود.

استفاده از ولت متر در ریز پردازنده

بعضی مواقع در وسایلی مانند تراشه‌های رایانه که بسیار ریز هستند برای اندازیه گیری ولتاژ از ولت متر استفاده می‌کنند. همچنین این وسیله دارای قابلیت جلوگیری و حذف سر و صدا در هنگام قرار گرفتن در مجاورت با وسایل الکتریکی می‌باشد.

ولت متر چیست و چه کاربردی دارد؟

استفاده از ولت متر در تعمیرات

همانطور که در قسمت فوق گفته شد از ولت متر‌ها برای یافتن علت خرابی  وسایل برق و همچنین عیب یابی در خودرو ها و اتومبیل‌ها استفاده می‌شود.

نحوه عملکرد ولت متر

ولت متر‌ها بر اساس قانون اهم کار می‌کنند و در واقع این قانون اساس کار آن‌هاست. بر اساس قانون اهم مقدار ولتاژی که در دو سر یک مقاومت وجود دارد با جریانی عبوری از آن متناسب است. ساختار ولتمتر به گونه‌ای است که مقاومت داخلی آن‌ها همیشه بالا باقی می‌ماند. اگر به صورت سری به مدار متصل شود، میزان جریان به حداقل می‌رسد، بنابراین، خواندن ولت متر مختل می‌شود.

ولت متر همیشه به صورت موازی با مدار متصل می‌شود تا افت ولتاژ یکسانی در سراسر آن اتفاق بیفتد. مقاومت بالای ولت متر با امپدانس عنصری که از طریق آن متصل است ترکیب می‌شود. امپدانس کلی سیستم برابر با امپدانس عنصر است. بنابراین، به دلیل ولت متر هیچ مانعی در مدار ایجاد نمی‌شود و دستگاه مقدار صحیح را ارائه می‌دهد.

اجزای سازنده مولتی متر

آشنایی با اجزای مولتی متر

یک مولتی متر چهار قسمت مهم زیر را دارد:

  1. صفحه نمایش: در این قسمت داده اندازه‌گیری شده نمایش داده می‌شود.
  2. کلید چرخشی انتخاب(Selection Knob): به وسیله سلکتور می‌توان پارامتر مورد اندازه‌گیری (ولتاژ، جریان و مقاومت) را انتخاب کرد.
  3. پورت یا خروجی ها: پورت قسمتی است که پراب‌ها به آن متصل می‌شوند.
  4. پراب (Prob): یک مولتی‌متر دارای دو پراب است که معمولا رنگ یکی قرمز و دیگری مشکی است. توجه کنید که تفاوتی بین پراب‌های قرمز و مشکی وجود ندارد و صرفا جهت تمایز از دو رنگ استفاده شده است.

صفحه نمایش معمولا 4رقم دارد و قابلیت نمایش علامت منفی هم دارد. با استفاده از کلید چرخشی وسط می توان میزان جریان بر حسب میلی آمپر(mA) و میزان ولتاژ برحسب ولت(V) و میزان مقاومت بر حسب اُهم(Ω) را اندازه گیری نمود. دو تا پراب قرمز و مشکی به دوتا خروجی در پایین مولتی متر وصل می شود.

پورت ها
  • COM :خروجی COM به عنوان قطب مشترک در نظر گرفته می شود و به زمین(ولتاژ منفی) وصل می شود. همیشه پراب سیاه رنگ به COMوصل می شود.
  • mAVΩ : سوراخ خروجی که روی آن mAVΩنوشته شده است محل اتصال پراب قرمز است که قطب + به آن وصل می شود. این خروجی برای اندازه گیری جریان(جریان های تا اندازه 200mA)، ولتاژ و مقاومت استفاده می شود.
  • 10A : سوراخ خروجی 10A برای اندازه گیری جریان های زیاد استفاده می شود.
  • پورت VΩ: برای اندازه‌گیری ولتاژ و مقاومت و تست اتصالات است.

توجه کنید که این پورت‌ها می‌توانند در مولتی‌مترهای مختلف، متفاوت باشند.

انواع ولت متر کدام اند؟

ولت متر‌ها دارای انواع مختلفی چون ولت متر آنالوگ، ولت متر دیجیتال، ولت متر الکترواستاتیک و … می‌باشند. که در ادامه قصد داریم تعدادی از آن‌ها را بررسی کنیم.

ولت متر دیجیتال (DVM)

امروزه بسیاری از ولت مترها دیجیتال هستند که مقادیر اندازه گیری شده را به صورت ارقام برروی صفحه نمایش نشان می‌دهند. ولت متر دیجیتال در بین ابزار اندازه گیری ولتاژ بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. یک ولت متر دیجیتال ولتاژ ورودی ناشناخته را با تبدیل به مقدار دیجیتال اندازه گیری می‌کند و  سپس آن ولتاژ را به صورت عدد نمایش می‌دهد.

مزایای ولت‌متر دیجیتال

  • خوانایی دقیق و پرسرعت
  • قیمت مناسب و ارزان در بازار
  • در این مدل از ولت متر به دلیل کم بودن خطای اندازه گیری، خواندن ارقام بسیار آسان است.
  • خطاهایی ناشی از اختلاف منظر و تقریب وجود ندارند

خوب است بدانید که ولت مترهای دیجیتال نسبت به ولت متر‌های آنالوگ طرفداران بسیاری دارند زیرا دقتشان  نسبت به ولت مترهای آنالوگ بالاتر است.

ولت متر آنالوگ

یک ولت متر آنالوگ عمدتا برای اندازه گیری ولتاژ AC استفاده می‌شود. برای خواندن مقادیر اندازه گیری شده در این ولت متر از یک فلش که روی مقیاس کالیبره شده ثابت می‌شود، استفاده می‌شود. حرکت اشاره گر تحت تأثیر جریان است که بر روی آن اثر می گذارد. مقدار جریان ایجاد شده با ولتاژ اندازه گیری شده متناسب است.

ولت متر

انواع ولت‌متر بر اساس روش تبدیل A/D:

  • ولتمتر دیجیتال نوع رمپ
  • ولت‌ سنج یکپارچه ساز
  • ولتی متر پتانسیومتریپ
  • ولت‌سنج تقریب متوالی
  • ولت‌متر تعادل پیوسته

انواع ولت‌متر بر‌اساس اصل ساخت:

  • ولت‌متر القایی
  • ولت متر PMMC
  • ولت سنج دینامومتر
  • ولت‌متر یکسوکننده
  • ولت‌متر الکترواستاتیک
  • ولت‌سنج در حال حرکت آهن

ویژگی‌های ولت‌ متر چیست؟

یکی از مهمترین ویژگی‌های ولتمتر می توان به مقاومت داخلی بالا آن اشاره داشت. در صورتی که مقاومت داخلی ولت‌متر کم باشد جریان بیشتری از آن عبور می کند که باعث می شود میزان انرژی مصرفی بالا و توان پایین بیاید. ولت‌متر به آمپرسنج سری شده حساسیت بیشتری دارند و تغییرات ایجاد شده را با دقت بالاتری نشون می دهد.

بیشتر ولت‌مترها به صورت دیجیتالی کار می‌کنند و مقادیر محاسبه شده را به صورت عددی نشان می دهند. ولت‌سنج‌ها با استفاده از یک عقربه مقدار ولتاژ را نشان‌ می‌دهند. در برخی موارد این‌ امکان را ایجاد می‌کنند که تغییرات جریان در زمان های مختلف به طور مدام نشان دهند. این دستگاه موج‌های ولتاژ را به صورت مستقیم و ‌متناوب نشان می‌دهد.

خرید سوپر ولت آمپرمتر ۹۶B شیوا امواج

۱۰ دستگاه در یک دستگاه، سوپر ولت آمپرمتر ۹۶B شیوا امواج، یکی از ابزارهای مهم در صنعت برق و الکترونیک است که برای اندازه‌گیری ولتاژ، جریان، مقاومت و فرکانس استفاده می‌شود. این دستگاه با دقت بالا و قابلیت اندازه‌گیری تا ۱۰۰۰ ولت و ۱۰۰۰ آمپر، در تعیین عیب‌یابی شبکه‌های برق، تجهیزات الکتریکی و اندازه‌گیری انرژی بسیار مفید است. همچنین، این محصول با طراحی زیبا و پوشش مقاوم در برابر ضربه و آب، از نظر کاربری بسیار راحت و بهینه است.

۳ دستگاه آمپرمتر
۳ دستگاه ماکزیمتر جریان
۱ دستگاه ولت متر (اندازه گیری ۶ پارامتر ولتاژ R-S-T-RS-RT-ST)
۱ دستگاه ماکزیمتر ولتاژ
۱ دستگاه مینیمتر ولتاژ
۱ دستگاه فرکانس متر

دیدگاهتان را بنویسید