مقالات

تعداد سیم های مجاز در لوله برق

تعداد سیم های مجاز در لوله برق

تعداد سیم های مجاز در لوله برق به عوامل مختلفی بستگی دارد که توجه به آن در ساختمان سازی بسیار حائز اهمیت است. زمانی که شما قصد احداث ساختمان اداری، تجاری یا مسکونی را دارید، یکی از مهم‌ترین اقداماتی که باید انجام دهید، خرید لوله برق و سیم است.

همانطور که می دانید هدف از استفاده از لوله برق قرار دادن سیم یا کابل برق و رسیدن آنها به محل‌های مورد نظراست. حال در این زمان باید توجه داشته باشید که برای قسمت های مختلف ساختمان، چه لوله برقی با چه سایزی مناسب است که تعداد سیم موردنظر شما در آن جا شود. برای دانستن این موضوع با فرنام الکتریک همراه باشید تا تعداد سیم مجاز در انواع لوله برق ساختمان را برای شما با توجه به کاربرد آن ها در بخش های مختلف شرح دهیم.

بررسی تعداد سیمی که در لوله برق می تواند باشد

تعداد سیم مجاز در لوله برق به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. بنابراین هنگامی که می‌خواهید برق کشی یک ساختمان تجاری، مسکونی و هر سازه دیگری را انجام دهید یقیناً یکی از اصلی ترین اقدامات سیم کشی برق ساختمان، خرید سیم مسی ، سیم آلومینیومی، انواع کابل و خرید لوله های برق است. در واقع هدف از خرید لوله برق یا همان لوله های خرطومی قرار دادن انواع سیم و کابل های برق از درون لوله و رساندن آن‌ها به بخش‌های مختلف ساختمان است.

پس برای انجام این کار باید با توجه به قوانین ملی برق کشور بدانید که چه لوله برقی را در چه سایزی باید تهیه کنید. زیرا لوله های خرطومی در اندازه‌های مختلف تنها می‌توانند تعداد محدودی از سیم های برق را در خود جای دهند. پس برای مشخص کردن تعداد سیم مجاز در لوله برق باید به خوبی با انواع لوله های برق آشنا باشید.

سایز و انواع لوله های برق به چه صورت است؟

لوله های برق در انواع مختلف تولید و عرضه می شوند که بهترین و پرکاربردترین آن ها، لوله های خرطومی و لوله های PVC هستند که در رنگ های مختلف و سایزهای 11 الی 21 تولید می شوند. از این لوله ها با توجه به کاربردشان، در بخش های مختلف استفاده می شود. برای آشنایی بهتر هر یک از محصولات، توضیح کوتاهی درباره آن ها خواهیم داد.

لوله برق PVC : پی وی سی پلیمر ضد حریق است و در برابر آتش بسیار مقاوم است. لوله های برق ساخته شده از این مواد به لوله های برق معروف هستند و در صنعت ساختمان سازی کاربرد فراوانی دارند. این محصول در سایزهای 13 – 16 – 21 تولید می شود.

لوله برق خرطومی : لوله خرطومی برق ساختمان یکی از پرمصرف‌ترین انواع لوله‌هایی است که شبیه لوله خرطوم است و به اصلاح به آن خرطوم برق گفته می‌شود و بدون آسیب دیدگی از مسیرهای پر پیچ و خم ساختمان به راحتی عبور می‌کنند. این محصول در سایزهای 11 – 13 – 16 تولید می شود.

تعداد سیم های مجاز در لوله برق

تعداد سیم های مجاز در لوله پی وی سی

پی وی سی یک لوله پلاستیکی به طول 10 فوت است که در یک طرف آن مفصل تشکیل شده است که به آن سمت مادگی می گویند. لوله خرطومی PVC معمولاً به طور دائم با چسب PVC سنگین مانند اتصالات لوله پی وی سی وصل می شود. از آنجایی که PVC دیواره های ضخیم تری نسبت به لوله های فلزی دارد، سیم های الکتریکی کمتری در لوله کشی PVC مجاز است. PVC نیز نارسانا است، بنابراین نمی تواند به عنوان یک هادی زمین عمل کند.

لوله های پی وی سی دو گرید متفاوت دارند که بر اساس ضخامت لوله ها تعیین می شود. لوله پی وی سی 40 یک خط لوله جدار نازک است که برای نصب ساده ترین کارهای زیرزمینی مانند جریان آب از باغ به خروجی خانه استفاده می شود. لوله پی وی سی 80 لوله ای با دیواره ضخیم است که در مکان های پرتردد مانند ایستگاه ها و مسیرها استفاده می شود. به دلیل ضخامت دیواره ضخیم تر، PVC 80 قطر داخلی کمتری دارد و بنابراین سیم های کمتری نسبت به PVC 40 در خود جای می دهد.

تعداد سیم های مجاز در لوله خرطومی

تعیین تعداد سیم های برق مجاز در لوله خرطومی یک موضوع ایمنی است که باید مورد توجه قرار گیرد زیرا سیم های برق تحت جریان پس از مدتی گرم می شوند و محدود کردن تعداد سیم های مجاز در لوله خرطومی در واقع باعث ایجاد محدودیت در افزایش گرما و تضمین آن می شود. این کار برای این است که گرمای داخل بیش از حد نشود و خطری ایجاد نکند. تعداد سیم های برق مجاز در لوله خرطومی بسته به نوع و اندازه لوله و همچنین اندازه سیم ها متفاوت است. اندازه سیم توسط American Wire Gauge یا AWG تعیین می شود. هرچه عدد AWG کمتر باشد، قطر سیم بزرگتر است.

تعیین سایز لوله برق

نکته مهم قبل از خرید و تعیین سایز لوله برق این است که شما روش تعیین سایز لوله برق را بدانید و یا اطلاعات لازم را هنگام خرید از فروشنده لوله برق بپرسید. اما به طور خلاصه می توان گفت که در روش تعیین سایز لوله برق، شما باید به ۲ نکته توجه داشته باشید.

1. تعداد سیم و سایز سیم‌های برق

2. سایز سطح مقطع لوله‌های برق که معمولا بین ۲ – ۲.۵ و ۳ می باشد.

حال با توجه به این دو موضوع باید محاسبه کنید که چه تعداد سیم با چه سایزی نیاز دارید که بتوانید سایز لوله برق مناسب را انتخاب کنید.

استاندارد سیم کشی درون لوله های برق

در استانداردهای برقکاری ساختمان لازم است تا نسبت قطر درونی لوله برق با قطر دسته های سیم حداقل ۱.۳ باشد. همچنین لوله های برق در زمان نصب باید خالی باشند و بعد از تکمیل شدن لوله کشی باید سیم ها به تعداد مناسبی درون لوله ها عبور داده شوند‌. همیشه برای جلوگیری از اتصال سیم ها و ایجاد سوختگی سعی کنید لوله های فولادی و PVC را در بخش‌های مناسب ساختمان به کار بگیرید.

همیشه در زمان بررسی اندازه و نوع سیم های برق باید بدانید که سایز سیم در بازارهای جهانی به وسیله سیم سنج آمریکایی با نماد اختصاری AWG نشان داده می‌شود‌. هر چقدر که عدد AWG پایین‌تر باشد مطمئناً قطر سیم عدد بزرگ‌تری را نشان می‌دهد. نکته دیگر اینکه برای سیم کشی برخی سیستم ها مثل دیتا، کابل تلویزیون بهتر است‌ فاصله روی لبه به لبه یا همان بلوک استاتیک تجهیزات و لوازم حفاظتی در حدود ۳۰۰ میلی‌متر باشد.

تعداد سیم های مجاز در لوله برق

نکات مهم در تعداد سیم های مجاز در لوله برق

  • قرار دادن سیم زیاد در لوله ها یک اشتباه رایج در کارهای برقی است. این نه تنها خطرناک است، بلکه بر خلاف قانون ملی برق است.
  • برای اینکه بفهمید چه تعداد سیم می توانید از طریق لوله خود عبور دهید، ابتدا باید همه اجزاء را بشمارید، مانند تمام سیم های عایق شده، تمام گیره های کابل با هم، تمام سیم هایی که به هم وصل نیستند، و هر گونه تکیه گاه برای چراغ ها. یا چیزهای دیگر تجهیزات. و … قطر و ضخامت لوله کار تعیین می شود.
  • فاصله بین دو سیم نباید بیشتر از 600 میلی متر باشد.
  • علاوه بر این، برای سیم کشی سایر خدمات الکتریکی مانند کابل دیتا، تلفن، کابل تلویزیون، فاصله 300 میلی متری روی صفحه یا بلوک ثابت تجهیزات حفاظتی ارائه شده باید حفظ شود.

سخن پایانی

برای اینکه پیش از خرید انواع سیم و لوله، تعداد سیم مجاز در لوله برق را بدانید باید با روش های متعددی سایز لوله و اندازه سیم های برق مورد نیازتان را ارزیابی کنید. هیچ گاه در لوله های برق به غیر از حد مجاز سیم عبور ندهید چون این کار بسیار خطرناک است. البته‌ همیشه به خاطر داشته باشید که اندازه سطح مقطع بیشتر لوله های برق حدود ۲، ۲.۵ تا ۳ در نظر گرفته می‌شود. پس باید سایز سیم های الکتریکی با سایز مقطع لوله برق هماهنگی داشته باشد.