مقالات

ترموستات چیست و چه کاربردهایی دارد؟

ترموستات

ترموستات Thermostat (کنترلر دما) وسیله‌ای است که تنظیم و نظارت بر کنترل دما را انجام می دهد. کنترل دما نیز به معنای ثابت نگه‌داشتن دما می باشد، به این صورت که اگر دما بالاتر از میزان مورد نظر بود، دما را کاهش داده و درصورتیکه دما کمتر از مقدار مطلوب باشد، دما را افزایش می دهد.

این مقاله به منظور آشنایی بیشتر با ترموستات می باشد. برای مشاهده و خرید انواع محصولات دما ، رطوبت و مایعات با مراجعه به فروشگاه فرنام الکتریک می توانید ترموستات مد نظر خود را انتخاب و خریداری کنید.

چرا به ترموستات و عملیات کنترل دما نیاز است؟

وظیفه کنترلر دما و یا به عبارت دیگر ترموستات، انجام تنظیمات لازم برای کاربردهای گرمایشی و سرمایشی است. کنترلر دما، تجهیزات گرمایشی و سرمایشی را کنترل می نماید تا اختلاف بین مقدار تنظیم شده و مقدار فعلی را از بین ببرد. دقت نکردن به ثابت نگه داشتن دما و عدم تنظیم دمای مناسب، می‌تواند مشکلاتی اساسی در زمینه‌ی ایمنی، کیفیت و بهره‌وری به‌همراه داشته باشد.

در کارخانه ها، و سایر واحد های تولیدی و آزمایشی کنترل دما در بسیاری از امور به خصوص مواردی که در لیست زیر ذکر می‌شود، بسیار ضروری است:

  • صنایع تولید مواد غذایی
  • صنایع شیرینی پزی
  • صنایع فولاد
  • یخچال
  • بهبود کارایی احتراق‌ها
  • واکنش‌های شیمیایی
  • تخمیر
  • خشک کردن
  • تبدیل به آهک کردن
  • تقطیر
  • اکستروژن
  • تهویه‌ی مطبوع

الزاما یک کنترل کننده دما برای ثابت نگه داشتن دما در دماهای بالا استفاده نمی شود. همانطور که در لیست بالا هم مشاهده می شود یکی از کاربردهای کنترلر دما برای یخچالها و فریزرها می باشد. بنابراین وظیفه یک کنترلر دما برای این کاربردها کنترل دما در دماهای پایین مانند منفی ۲۰ درجه است.

ترموستات

انواع مختلف کنترلر یا ترموستات

به صورت کلی سه نوع بنیادی کنترلر داریم، آن/آف (روشن/ خاموش یا قطع / وصل)، پروپرشنال (به معنی متناسب با) و مدل های PID (مخفف Proportional – Integral – Derivative) با توجه به سیستمی که قرار است کنترل شود اپراتور می تواند یک مدل یا دیگری را برای کنترل کردن پروسه استفاده کند.

کنترلر یا ترموستات ON/OFF

کنترلر On / Off ساده ترین نوع از دستگاه های کنترل حرارت هستند. خروجی این نوع دستگاه ها تنها شامل روشن / خاموش بوده و خروجی دیگری (مثلا حالت وسط) ندارند. این سیستم تنها زمانی خروجی خود را تغییر می دهد که حرارت (در واقع حرارتی که خود از سنسور حرارتی به عنوان ورودی دریافت می کند) از حد میزان تعیین شده بگذرد (بالا یا پایینتر از حد تعیین شده). از آنجایی که حرارت باید از حد میزان تعیین شده بالاتر یا پایینتر برود تا نوع خروجی کنترلر تغییر پیدا کند، پروسه حرارت تبدیل به یک چرخه پیوسته می شود که بالاتر و پایینتر از میزان تعیین شده در نوسان است.

در شرایطی که این چرخه با سرعت زیاد اتفاق می افتد برای جلوگیری از وارد شدن صدمه به کنتاکتورها و دیگر ابزارها یک دیفرانسیل (On/Off Differential) یا hysteresis به اپراتورهای کنترلر اضافه می شود. با استفاده از این شیوه میزان دما باید از میزان تعیین شده به حد تعیین شده ای بالاتر یا پایینتر برود تا خروجی آن تغییر کند. این موضوع باعث می شود در صورتی که بالا یا پایین رفتن حرارت از میزان تعیین شده به سرعت اتفاق می افتد، خروجی سیستم سوئیچ های سریع و مداوم انجام ندهد.

توضیح مختصر درباره کنترلرهای مدل ON/OFF

به صورت کلی کنترلرهای مدل On/Off در مواردی استفاده می شوند که به کنترل دقیق احتیاجی نباشد، در سیستم‌هایی که نمی‌توانند قطع و وصل شدن انرژی به صورت مداوم را تحمل کنند، یا حجم سیستم به حدی بالا باشد که تغییر دما به صورت بسیار کند اتفاق می افتد یا برای استفاده کردن برای هشدار دمایی (در مواردی که خروجی کنترلر به زنگ خطر وصل باشد). یک مدل مخصوص از کنترلر On/Off که برای هشدار حرارتی بکار می آید لیمیت کنترلر (Limit Controller) است. این کنترلر از یک رله قفل استفاده می کند که باید به صورت دستی ریست شود و برای مواردی استفاده می شود که در صورت تجاوز دما از حد مشخص شده کل سیستم خاموش شود.

ترموستات پروپرشنال (PROPORTIONAL CONTROL)

کنترلرهای پروپرشنال برای از بین بردن چرخه قطع / وصلی که در کنترلرهای On/Off به وجود می آید طراحی شده اند. یک کنترلر پروپرشنال در صورتی که حرارت ورودی آن به میزان تعیین شده نزدیک بشود مقدار میانگین انرژی (برق) را که سیستم حرارتی (مثلا المنت) را تغذیه میکند را کاهش می دهد. پایین آوردن نیروی دستگاه گرمازا باعث میشود که حرارت سیستم از حد تعیین شده تجاوز نکند بلکه به آن برسد و در همان دما آن را نگه دارد. این حرکت تناسبی را می توان با روشن و خاموش کردن در بازه زمانی مشخص نیز بدست آورد.

این “تناسب زمانی” میزان نسبی زمان روشن و زمان خاموش را برای تغییر دمای سیستم تغییر می دهد. تناسب دمایی در بازه ای در اطراف حرارت تعیین شده انجام می شود که به آن باند متناسب (Proportional Band) می گویند. خارج از این باند کنترلر مانند یک کنترلر On/Off ساده کار میکند با خروجی که یا روشن (پایین تر از باند) و یا خاموش (بالاتر از باند) است. اما وقتی حرارت سیستم درون باند تعیین شده قرار دارد خروجی به نسبت تفاوتی که دمای ورودی با دمای تعیین شده دارد شروع به روشن و خاموش شدن می کند.

ترموستات آنالوگ

ترموستات آنالوگ نوعی دیگر از کنترلر می باشد. این نوع کنترلر از ترموستات های دیگر مکانیزم ساده تری داشته و اصولا قابلیت های کمتری دارند. هرچند از لحاظ قیمتی بسته به نوع کنترل ممکن است حتی از ترموستات های پر قابلیت دیجیتالی گرانتر هم باشند. این نوع کنترلر ها در انواع جیوه ای یا گازی موجود می باشند. استفاده از این نوع ممکن است در هزینه انرژی مصرفی باعث صرفه جویی شود. این موضوع می تواند نکته مثبتی در زمان انتخاب و خرید ترموستات باشد. همچنین در وسایل برقی ساده مانند سماور برقی کارایی دارند.

ترموستات PID

نوع سوم کنترلر ها بجز کنترل تناسبی (Proportional) دارای کنترل انتگرالی (Integral) و اشتقاقی (Derivative) است که به اختصار به آن PID می گویند. این کنترلر کنترل تناسبی را در کنار دو تنظیمات دیگر قرار می دهد که باعث میشود که قطعه بتواند به صورت اتوماتیک خود را با تغییراتی که در سیستم اتفاق می افتد وقف دهد. این دو تنظیم، انتگرال و اشتقاقی، به صورت واحدهایی زمان محور بیان می شوند. آنها همچنین بر اساس نام های متقابل معرفی میشوند که به ترتیب RESET و RATE هستند. از اینجایی که قیمت کنترلرهای PID بالاست در زمان خرید ترموستات اگر قیمت ترموستات برای شما اهمیت بالایی دارد باید سعی کنید از مدل های غیر PID استفاده کنید.

ترموستات

انواع خروجی ترموستات چیست؟

خروجی رله

خروجی رله در ترموستات فقط دارای دو حالت قطع و وصل می باشد. در این نوع از کنترلر زمانی که دما از مقدار از پیش تعیین شده بگذرد، فرمان قطع یا وصل صادر می‌شود. به دلیل نوسانات دمایی و عملکرد صفر و یک بودن این ترموستات، دستگاه باید عمل قطع و وصل را به طور مداوم انجام دهد. در برخی موارد این مسئله سبب استهلاک و کاهش عمر هیتر می‌شود.

خروجی SSR

خروجی این کنترلرها به صورت ولتاژ (ولت) است که می تواند به یک SSR با تحریک DC فرمان دهد. در این حالت نیز خروجی یا قطع است یا وصل.

خروجی آنالوگ

خروجی در این حالت به صورت آنالوگ می‌باشد که معمولا رنج (۱۰-۰) ولت یا (۲۰-۴) میلی آمپر است. در ترموستات‌هایی که خروجی آنها رله است، به دلیل قطع و وصل مکرر باعث ایجاد تنش درهیتر شده در نتیجه موجب آسیب به هیتر می‌گردد. برای جلوگیری از ایجاد تنش در هیتر می توان از کنترل کننده دما با خروجی آنالوگ یا دستگاه پاور رگولاتور (کنترلر بار) استفاده کرد. بدین ترتیب به جای خاموش و روشن  شدن هیتر، توان هیتر کم و زیاد شده تا دما میزان مورد نظر باقی بماند.

خروجی چندگانه

در برخی ترموستات‌ها علاوه بر رله خروجی اصلی که بر اساس PID کنترلر است، یک یا دو رله دیگر وجود دارند که برای آلارم استفاده می‌شوند. همچنین برخی ترموستات‌ها دارای پورت ارتباطی RS485 برای ارسال اطلاعات به کامپیوتر نیز هستند.

پارامتر های مهم جهت انتخاب یک ترموستات

کنترلردما تنها بخشی از یک سیستم کنترل است و جهت انتخاب آن باید کل سیستم مورد بررسی قرار بگیرد. موارد زیر از جمله پارامترهایی است که باید در انتخاب یک کنترلر مورد توجه قرار گیرد.

  • نوع سنسور ورودی از چه نوعی است. (ترموکوپل یا RTD)
  • چه نوع خروجی در تجهیزات مورد نیاز است. (رله الکترومکانیکی، SSR، خروجی آنالوگ)
  • الگوریتم کنترلی مورد نیاز در سیستم چیست. (ON/OFF، تناسبی، PID)
  • تعداد و نوع خروجی ها چگونه است. (گرما، سرما، آلارم، LIMIT)
  • سایز ترموستات و نوع نصب که تابلویی باشد یا ریلی
  • ولتاژ تغذیه ترموستات

ترموستات 900 درجه شیوا امواج با سیستم میکروپروسسوری و با استفاده از ترموکوپل نوع K، قابلیت نمایش دما از 0 تا 900 درجه سانتی گراد در فروشگاه فرنام الکتریک موجود می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید