مقالات

مقایسه چراغ خیابانی ال ای دی با چراغ بخار سدیم

مقایسه چراغ خیابانی ال ای دی با چراغ بخار سدیم

مقایسه چراغ خیابانی ال ای دی با چراغ بخار سدیم : چراغ های یکی از مهمترین لوازم در زندگی امروزه هستند. به وسیله چراغ ها زندگی در شب راحت تر، آرامش بخش تر و لذت پذیرتر شده است. نیاز به چراغ در بخشهای مختلف و همچنین پیشرفت تکنولوژی موجب ساخت و تولید چراغ های زیادی شده است.

این چراغ ها در انواع مختلف تفاوت های زیادی با یکدیگر دارند. از این رو بسیاری از افراد قبل از استفاده از چراغ ها، به دنبال شناخت تفاوت های آن هستند.  اگر شما به دنبال استفاده از چراغ های گازی یا ال ای دی در محیط زندگی خود هستید ولی در انتخاب آن ها شک دارید، این مطلب را از فرنام الکتریک تا انتها مطالعه فرمایید.

چراغ گازی و انواع آن

پیش از اینکه بدانیم تفاوت چراغ های خیابانی گازی و ال ای دی چیست باید بدانیم که چراغ گازی خیابانی چیست و انواع آن کدام است. چراغ گازی نوعی از چراغ های روشنایی می باشند که با نیروی برق کار می کنند و در آنها از گاز برای ایجاد روشنایی و عبور جریان الکتریسیته استفاده می شود. این لامپ ها دارای مدل هایی با گاز های مختلف می باشند که طول عمر و نوردهی متفاوتی دارند. در ادامه به معرفی انواع چراغ های گازی می پردازیم.

  1.  چراغ بخار جیوه: این لامپ یکی از مهمترین انواع لامپ های گازی می باشد که راندمان بالایی در نوردهی دارد. این لامپ برتری زیادی نسبت به لامپ های رشته ای دارد. به همین دلیل طی سالیان طولانی ای در روشنایی های خیابانی مورد استفاده قرار می گیرد. فرآیند تولید نور در لامپ بخار جیوه از نظر زمانی چندان پرسرعت نیست. در حقیقت این نوع لامپ از حرکت الکترون‌ها و برخورد به مولکول‌های جیوه روشن می‌شوند. الکترون‌ها بعد از این برخورد برانگیخته می‌شوند و در اثر این برانگیختگی و جنبش، از خود نور فرابنفش تولید می‌کنند. این چراغ نسبت به سایر چراغ های گازی از نوردهی کمتری برخوردار است. همچنین به دلیل استهلاکی که دارد، طول عمر چندان زیادی نیز ندارد.
  •  چراغ بخار سدیم: چراغ سدیم یکی از محبوب ترین چراغ های گازی می باشد و به مانند چراغ های جیوه ای است. این چراغ در رنگ و شدت نور تولید شده با چراغ بخار جیوه تفاوت دارد. خود چراغ های سدیم نیز به دو مدل چراغ کم فشار و پرفشار تقسیم می‌شود. تفاوت این دو مدل در این است که طیف نوری در چراغ  سدیم پرفشار بسیار بیشتر است و به جز نور زرد رنگ، می‌توان نورهای طلایی را نیز مشاهده کرد.
  • لامپ متال هالید: متال هالید یک نوع نمک است که به راحتی با مواد شیمیایی مختلف ترکیب می شود. این چراغ ها نیز به دلیل اینکه در خود جیوه و کمی نمک سدیم، ایندیوم و تالیوم دارند، به این نام خوانده می شوند. رنگ نور لامپ متال هالید در ابتدا کاملا زرد است، اما بعد از گذشت زمان و تبخیر شدن متال هالید،‌ بیشتر زمینه سفید پیدا می‌کند. این لامپ جزو لامپ های پرخطر است؛ زیرا به دلیل وجود مواد شیمیایی در آن، در صورت ترکیدگی منجر به آسیب رساندن به افراد حاضر در محل می شود.
  • لامپ زنون: یکی از انواع لامپ های پر قدرت و پر نور گازی می باشد که استفاده زیادی نیز از آن می شود. این لامپ ها همان فلش دوربین های قدیمی هستند. از این لامپ در نور چراغ جلوی برخی خودرو ها نیز استفاده می شود. این لامپ‌ها در دسته انواع لامپ‌های گازی با تخلیه بالا قرار دارند و تا ۵۰ درصد نور بیشتر از لامپ‌های معمولی تولید می‌کنند.

مقایسه چراغ خیابانی ال ای دی با چراغ بخار سدیم

لامپ ال ای دی چیست؟ 

ال ای دی مخفف light emitting diode  می باشد و به لامپ های کم مصرف موجود در بازار گفته می شود. این لامپ ها به وسیله دیود هایی که دارند، منجر به تولید نور می گردند. همچنین راندمان این لامپ ها بسیار بالا بوده و حدود ۹۰ درصد انرژی الکتریکی دریافتی را به نور تبدیل می کنند. این لامپ ها عموما نور سفید تولید می کنند و منجر به ایجاد فضای روشنایی به مانند روز می گردند.

به همین دلیل آلودگی نوری آن ها نیز بسیار پایین است و هیچ گونه آسیبی به چشم نمی رسانند. این لامپ ها در انواع مختلف برای مصارف زیادی تهیه و تولید می شوند. امروزه در نورپردازی شهری و چراغ های خیابانی نیز به وفور از این نوع چراغ استفاده می شود.

چراغ خیابانی ال ای دی 20 وات گلنور ستاره s

مقایسه چراغ خیابانی ال ای دی با چراغ بخار سدیم

قبل از مقایسه چراغ خیابانی ال ای دی با چراغ بخار سدیم ، بهتر است بدانید زمانی وجود داشت که لامپ‌های HPS (سدیم فشار قوی) بر صحنه‌ی روشنایی مسکونی، اداری، کشاورزی و صنعتی تسلط داشتند. اما امروزه بازار این لامپ‌ها به دلیل مصرف برق بالا، طول عمر کوتاه و معایب زیست محیطی، تغییر زیادی کرده است. چراغ‌های LED (دیود ساطع کننده نور) وضعیت را کاملا تغییر دادند و در خط مقدم صنعت روشنایی هستند. دلیل واقعی موفقیت نورپردازی LED، ویژگی ها و مزایای آن نسبت به سایر راه حل های روشنایی است. دلیل واقعی موفقیت نورپردازی LED، ویژگی‌ها و مزایای آن نسبت به سایر لامپ‌های روشنایی است. برخی از مهمترین مولفه‌ها برای مقایسه‌ی لامپ ال ای دی و بخار سدیم عبارت‌اند از:

مقایسه چراغ خیابانی ال ای دی با چراغ بخار سدیم

۱- مقایسه مصرف انرژی LED در مقابل  HPS

لامپ ال ای دی صرفه‌جویی بیشتری در مصرف انرژی دارد (حدود یک چهارم انرژی مصرفی لامپ HPS و لامپ متال هالید). LED‌ها تا 70 درصد انرژی کمتری نسبت به سیستم‌های HPS سنتی مصرف می‌کنند تا نور یکسانی را ارائه دهند. در واحدهای تجاری که انرژی زیادی برای روشنایی، تولید و حتی مزارع داخلی مصرف می‌شود، استفاده از چراغ‌های LED مزایای بلندمدتی به همراه دارد. LED‌ها تا زمانی که قابل استفاده هستند، سطح درخشندگی ثابتی را حفظ می‌کنند و در عین حال انرژی کمتری نسبت به چراغ‌های HPS مصرف می‌کنند. بنابراین، می‌توان گفت LED در روشنایی LED در مقابل HPS برنده صرفه‌جویی در مصرف انرژی می‌شود.

۲- کاربردهای LED در مقابل HPS

در حال حاضر، لامپ سدیم فشار بالا دارای معایبی است، مانند شروع کند، استروبوسکوپی قوی، مصرف برق بالا، دما و نویز زیاد. چراغ LED با قدرت بالا، با 50000 ساعت عمر فوق العاده، دارای ویژگی‌هایی از قبیل صرفه‌جویی در انرژی ویژه، راندمان نوری بالا، رندر رنگی بالا، بدون استروبوسکوپی، شروع و راه‌اندازی فوری، بدون تعمیر و نگهداری و بسیاری از مزایای دیگر می‌باشد. با مقایسه‌ی لامپ ال ای دی و بخار سدیم از نظر کاربردی، چراغ LED به طور کامل جایگزین لامپ سدیم فشار بالا و لامپ متال هالید خواهد شد. چراغ‌های پرفشار سدیم و متال هالید فقط برای گلخانه مناسب هستند. چراغ‌های LED را می‌توان در گلخانه یا کارخانه کشت چند لایه استفاده کرد.

۳- مقایسه‌ی اثرات لامپ ال ای دی و بخار سدیم بر مراحل مختلف رشد گیاهان زراعی

نور رشد HPS و متال هالید ارزش حرارتی بالایی دارند و دمای کل لامپ می‌تواند به صدها درجه برسد که تاثیر زیادی بر دمای اتاق دارد. چراغ رشد LED یک منبع نور سرد است و دمای کل لامپ بیش از 60 درجه نیست در نتیجه هیچ تاثیری بر بدن انسان و محیط زیست نخواهد داشت. بنابراین، با مقایسه‌ی لامپ ال ای دی و بخار سدیم از جهت اثرگذاری بر گیاهان، لامپ سدیم فشار بالا و لامپ متال هالید برای نهال‌ها مناسب نیستند، اما LED برای تمام مراحل رشد گیاه مناسب است.

با توجه به تک تراشه‌ی نور رشدLED، این چراغ می‌تواند طیف مواد مغذی را به طور خاص برای گیاهان تنظیم کند. در واقع اثر اصلی نور بر گیاهان فتوسنتز است. کیفیت نور که به عنوان ترکیب نور نیز شناخته می‌شود، به اجزای طیف خورشیدی با طول موج‌های مختلف اطلاق می‌شود. نور (قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی و بنفش) با طول موج 410-850 نانومتر نواری با فعالیت فیزیولوژیکی در طیف تابش خورشیدی است که به آن تابش فعال فتوسنتزی می‌گویند. در این محدوده‌ی تاثیر نور بر رشد و نمو گیاه یکسان نیست. به طور خلاصه، با مقایسه‌ی لامپ ال ای دی و بخار سدیم، لامپ سدیم فشار بالا و لامپ متال هالید نمی‌توانند مانند نور LED عمل کنند.

لامپ بخار سدیم استوانه‌ای (خیاری) 70 وات نور صرام E27

تفاوت چراغ های خیابانی گازی و ال ای دی

  1.  طول عمر: چراغ های گازی دارای استهلاک بیشتری هستند و به دلیل اصطکاکی که در آن ایجاد می شود، طول عمر پایین تری دارند. اما چراغ های ال ای دی دارای طول عمر بالا هستند. همچنین در صورت خراب شدن دیود های آن، امکان تعمیر آن وجود دارد و با تعویض دیود، چراغ دوباره می تواند روشن شود.
  2. هزینه نگهداری: اکثر چراغ های گازی، امکان تعمیر را ندارند و پس از سوختن باید بطور کامل تعویض شوند. این امر موجب افزایش هزینه های نگهداری آن ها می گردد. در حالی که چراغ های ال ای دی خیلی کمتر خراب می شوند و امکان تعمیر نیز دارند.
  3. صرفه جویی انرژی: چراغ های ال ای دی دارای رده انرژی A++ هستند و درصد بالایی از انرژی را به نور تبدیل می کنند. لامپ های گازی نسبت به لامپ های ال ای دی، راندمان پایین تری دارند و انرژی بیشتری مصرف می کنند.
  4.  نوردهی بیشتر: برخی از لامپ های ال ای دی نوردهی کمتری دارند و مناسب چراغ های خیابانی نیستند. به همین دلیل باید لامپ ال ای دی انتخاب شود که از لامپ های گازی نور دهی بیشتری داشته باشد.

لامپ های ال ای دی مصرف انرژی کمتری دارند و از کیفیت ساخت بالاتری برخوردار هستند. توصیه می شود برای نورپردازی حیاط ویلا ها و کوچه و خیابان، بجای لامپ گازی از لامپ ال ای دی استفاده شود.