مقالات

راهنمای خرید کنتاکتور

راهنمای خرید کنتاکتور

اگر با پروژه های صنعتی به خصوص برق صنعتی آشنا باشید امکان ندارد نام کنتاکتور به گوشتان نخورده باشد. کنتاکتور عملکردی مشابه رله داشته و وسیله ای برای قطع و وصل کردن جریان های قوی است. کنتاکتورها در انواع گوناگونی تولید می شوند به همین منظور انتخاب بهترین مدل امر مهمی‌ست. در ادامه با راهنمای خرید کنتاکتور و معرفی برخی از مطرح ترین برندهای کنتاکتور با فرنام الکتریک همراه باشید.

راهنمای خرید کنتاکتور

همانطور که گفته شد کنتاکتورها انواع و مدلهای مختلفی دارند توجه به برخی نکات می تواند به انتخاب گزینه مناسب کمک کند. در ادامه به عواملی که هنگام خرید کنتاکتور باید به آن توجه داشت اشاره خواهیم کرد:

راهنمای خرید کنتاکتور تعداد قطب‌ها

کنتاکتورهای برق دارای نسخه‌های 3 قطبی یا 4 قطبی هستند. شما باید کنتاکتور مناسبی را با توجه به تعداد فازهای بار انتخاب کنید. به‌عنوان‌مثال، اگر می‌خواهید موتور 3 فاز را کنترل کنید، باید از کنتاکتور 3 قطبی استفاده کنید. اگر می‌خواهید نول را جدا کنید، باید نسخه 4 قطبی را انتخاب کنید.

نوع کنتاکتور

ویژگی‌های باریکی دیگر از پارامترهای مهم انتخاب است. دسته بندی استفاده از کنتاکتورها در استاندارد IEC 60947-4-1 تعریف‌شده است. در همین راستا ابتدا باید کاربرد کنتاکتور را بشناسید و با توجه به‌ویژگی‌های بار محصول مناسب را انتخاب کنید. به‌عنوان‌مثال، ازآنجایی‌که موتور الکتریکی در هنگام راه‌اندازی جریان خاصی دارد، کنتاکتور باید این جریان بیش‌ازحد را در حین بسته شدن حمل کند. به همین دلیل است که باید کنتاکتور را با توجه به دسته استفاده از AC-3 انتخاب کنید. اگر می‌خواهید مدار گرمایش مقاومتی را تغییر دهید، باید آن را با توجه به دسته استفاده از AC-1 انتخاب کنید. برای مدارهای روشنایی، دسته AC-5 گزینه مناسبی است.

جریان و قدرت

یک کنتاکتور مناسب باید با توجه به جریان یا توان بار تعیین شود. اگر کنتاکتور کوچکی را انتخاب کنید، کنتاکت‌ها فرسوده می‌شوند و می‌چسبند. این باعث بروز مشکل خواهد شد.

راهنمای خرید کنتاکتور، ولتاژ سیم پیچ

وقتی سیم‌پیچ برق می‌گیرد، میدان مغناطیسی موقعیت کنتاکت‌های اصلی را تغییر می‌دهد. اگر ولتاژ بیش‌ازحد به سیم‌پیچ وارد شود، می‌سوزد. اگر ولتاژ کمتری به سیم‌پیچ اعمال شود، کنتاکت‌های برق یک کشش و رها کردن ارتعاشی مداوم در مدت‌زمان بسیار کوتاهی ایجاد می‌کنند. به همین دلیل باید سیم‌پیچ را با ولتاژ کنترل مناسب تأمین کنید.

تعداد کنتاکت‌های کمکی

کنتاکت‌های کمکی داخلی به‌طور همزمان با کنتاکت اصلی کار می‌کنند. کنتاکت‌های کمکی اطلاعات مربوط به وضعیت باز یا بسته بودن کنتاکتور را ارائه می‌دهند. کنتاکت‌های کمکی می‌توانند به‌صورت داخلی در دسترس باشند.

اندازه

ابعاد محصولات برقی روزبه‌روز کوچک می‌شوند. هرچه اندازه کوچکتر باشد برای کاربر بهتر است. با کاهش اندازه محصول، ابعاد تابلو برق کاهش می‌یابد. علاوه بر این، طول مواد مصرفی مانند کابل‌ها و کانال‌های کابل نیز کاهش می‌یابد. در همین راستا شما باید برای خرید کنتاکتور به‌اندازه این محصول نیز توجه کنید.

انواع و موقعیت‌های نصب

کنتاکتورهای برق ولتاژ پایین معمولاً برای نصب Din Rail مناسب هستند. در مدل‌هایی که دارای پایه صفحه هستند، پیچ‌ها باید با توجه به مقادیر گشتاور مشخص‌شده روی محصول در هنگام مونتاژ سفت شوند. در غیر این صورت ممکن است محصولات از گارانتی خارج شوند. علاوه بر این، کاتالوگ کنتاکتورها حاوی اطلاعاتی در مورد زوایای نصب در پانل هستند.

خرید کنتاکتور

نوع اتصال

کنتاکتورها را می‌توان به‌صورت ترمینال‌های پیچی و فنری تولید کرد. در هنگام ورود کابل، مدل‌های پیچ‌دار را می‌توان با پیچ‌گوشتی سفت کرد و مدل‌های فنری را بدون سفت کردن می‌توان سوار کرد.

استانداردها

استانداردها و گواهینامه از دیگر عوامل مهمی هستند که برای خرید کنتاکتور باید به آن توجه کنید. به‌ویژه، یک کنتاکتور مطابق با استاندارد UL ممکن است ویژگی‌های فنی متفاوتی داشته باشد. یک محصول همچنین می‌تواند با استانداردهای IEC و UL مطابقت داشته باشد. این موارد را باید از کاتالوگ‌ها بررسی کنید.

لوازم جانبی

یک کنتاکتور لوازم الکتریکی و مکانیکی زیادی دارد. بسته به نیاز، لوازم جانبی مانند اینترلاک مکانیکی، رله زمانی، وریستور، محافظ ترمینال، اکسپندر ترمینال، شینه‌های اتصال و… موجود است. لوازم جانبی باید با نوع کنتاکتور سازگار باشد.

اتلاف گرما در قطب‌ها

این مقدار حرارتی است که از یکی از کنتاکت‌های اصلی در عملیات اسمی ساطع می‌شود. این مقدار باید در محاسبه سرمایش و تهویه تابلو برق در نظر گرفته شود.

حداکثر دمای عملیاتی و ذخیره‌سازی

حداکثر دمای کنتاکتور تحت انرژی و حداکثر دما در زمان ذخیره‌سازی با یکدیگر متفاوت است. این مقادیر باید در نظر گرفته شوند و از آن‌ها تجاوز نشود.

عمر الکتریکی و مکانیکی

عمر الکتریکی تعداد سیکل‌های سوئیچینگی است که کنتاکتور می‌تواند در حالت بارگذاری انجام دهد. جریان عملیاتی بر اساس ولتاژ کاری و دسته مصرف متفاوت است. تعداد چرخه‌های سوئیچینگ یک کنتاکتور بدون انرژی را عمر مکانیکی می‌گویند.

مقاومت در برابر ضربه و مقاومت در برابر لرزش

مقاومت در برابر ضربه پارامتر دیگری است که برای خرید کنتاکتور باید به آن توجه داشته باشید تا بتوانید یک محصول حرفه‌ای و باکیفیت را خریداری کنید.

مقادیر مصرف کویل

کویل‌ها محصولاتی هستند که باید برای خرید کنتاکتور به مقادیر مصرفی آن توجه داشته باشید. اگر مصرف این دسته از تجهیزات به‌اندازه کافی نباشد، می‌توانید بدون استفاده از رابط‌های اضافی، کنتاکتور را مستقیماً از PLC سوئیچ کنید.

زمان پاسخ

مدت‌زمانی است که پس از روشن شدن سیم‌پیچ تا بسته شدن کامل کنتاکت‌ها می‌گذرد را زمان پاسخ می‌گویند. در کنتاکتورهای باکیفیت این زمان کوتاه است و باید در راستا بررسی راهنمای خرید این دسته از محصولات، به این پارامتر نیز توجه کنید.

مکان نصب کنتاکتور

معمولا در کاتالوگ کنتاکتورها درباره نحوه نصب و زوایای صحیح نصب اطلاعاتی داده شده است، مثلا کنتاکتورهای مخصوص ولتاژ پایین معمولا روی ریل نصب می شوند و یا مونتاژ اشتباه پایه های کنتاکتورها ممکن است باعث لغو گارانتی محصول شود.

انواع استاندارد خرید کنتاکتور

توجه به استانداردی که کنتاکتور تحت آن تولید شده است از نکات مهمی است هنگام خرید کنتاکتور باید به آن دقت کرد. زیرا هرکدام از این استانداردها دارای ویژگی های فنی و اندازه های متفاوتی هستند.

خرید کنتاکتور

خرید کنتاکتور برند اشنایدر

شرکت اشنایدر یک شرکت بزرگ فرانسوی است که سالهاست در زمینه تولید تجهیزات الکترونیکی و پسیو شبکه فعالیت می کند. کنتاکتورهای اشنایدر از محبوب ترین کنتاکتورها در میان خریداران است. یکی از مزایای مهم کنتاکتورهای اشنایدر تنوع محصولات است. برند اشنایدر برای انواع ولتاژها و جریان های ورودی مختلف با اندازه های متفاوت کنتاکتور تولید کرده است. از پرفروش ترین مدل های کنتاکتور اشنایدر سری D می باشد و بانک های خازنی، مدارهای روشنایی و الکتروموتورها مورد استفاده قرار می گیرند. یکی از علت های پرفروش بودن سری D در بازارهای جهانی ضریب بالای امنیتی در این مدل و طول عمر بالای محصول است.

خرید کنتاکتور برند ال اس LS

شرکت ال اس یک شرکت کره ای و یکی از بزرگترین تولیدکنندگان تجهیزات صنعتی در آسیا می باشد و از پرفروش ترین محصولات این شرکت کنتاکتورهای ال اس است. کنتاکتور ال اس با داشتن تکنولوژی پیشرفته و دقیق جزو یکی از پرمصرف ترین انواع کنتاکتور در بازار ایران هستند. این کنتاکتورها با داشتن توانایی های مختلفی از قبیل انواع کلیدزنی، حفاظت و راه اندازی انواع موتور و حتی نیروگاه ها مورد استقبال صنایع مختلف قرار گرفته است. کنتاکتورهای LS در دو مدل اصلی کنتاکتور سوسل (Susol) و کنتاکتور متاسول (Metasol) تولید می شوند و تفاوت اصلی آنها در ولتاژها و آمپرها می باشد. از مزایای کنتاکتورهای LS می توان به کیفیت ساخت بالا، قیمت مناسب، نصب آسان و گارانتی مطمئن اشاره کرد. این ویژگی ها موجب شده است تا فروش کنتاکتورهای ال اس در ایران بیشتر از تولیدات اروپایی باشد.

خرید کنتاکتور برند زیمنس

کمپانی زیمنس آلمان جزو شناخته شده ترین و باکیفیت ترین شرکت ها در تولید کنتاکتور است. این کنتاکتورها در بازار ایران در دو تیپ قدیمی با پسوند 3RT10 و تیپ جدید با پسوند 3RT20 به فروش می رسند. اتصال کنتاکتورهای زیمنس از نوع پیچی بوده و این ویژگی موجب می شود که کنتاکتورها راحت تر باز و بسته شوند. این کنتاکتورها در هر شرایط آب و هوایی و شرایط سخت قابل استفاده می باشند. یکی از مهم ترین مزیت ها و امتیازات کنتاکتور زیمنس انطباق کدهای این کنتاکتور با کدبندی های نرم افزار سایروس است.

نتیجه گیری

کنتاکتور به عنوان یک کلید الکترومکانیکی از پرکاربردترین تجهیزات در صنعت برق است. در این مقاله علاوه بر شرح راهنمای خرید کنتاکتور، به طورمختصر به معرفی کنتاکتورهای اشنایدر، ال اس و زیمنس پرداختیم. شما عزیزان می توانید برای سفارش انواع کنتاکتورهای مورد نیاز خود به فروشگاه فرنام الکتریک مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید