مقالات

کابلشو چیست؟

کابلشو

غیر ممکن است که درِ تابلویی را باز کرده باشید و در قسمت بالا یا پایین تابلو، کابلشو را ندیده باشید. اگر می‌خواهید بدانید که کابلشو چیست؟ و با کاربرد، انواع و نحوه نصب آن‌ آشنا شوید، تا پایان مقاله با فرنام الکتریک همراه باشید.

کابل شو چیست؟

این وسیله که با نام های دیگری مانند سرسیم یا وایرشو هم در صنعت برق شناخته می شود. قطعه ای با متریال فلزی است که امکان اتصال ایمن و مناسب را بین دو کابل یا بین کابل و محل اتصال به لوازم برقی و تجهیزات الکتریکی کمک  می کند. اگر اتصال به درستی برقرار نشود ممکن است با افزایش میزان مقاومت هادی و به دنبال آن تولید گرمای بیشتر توسط هادی شارش جریان الکتریکی در طول مسیر انتقال دچار اختلال شود.کابل شو با ایجاد اتصال ایمن امکان تدوام جریان الکتریکی را در طول مسیر انتقال فراهم می کند و ریسک خطرات ناشی از اتصال نامطمئن مانند آتش سوزی  را به حداقل می رساند.

کابل شو وسیله بسیار مهمی است که امروزه در سیم کشی های ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد. شاید شما نیز فلز نقره ای در انتهای کابل ها را مشاهده کرده باشید؛ این قطعات همان کابل شو هستند که در صنعت الکترونیک به ان ها وایرشو یا سرسیم نیز گفته می شود.

این ابزارها را معمولا به منظور اتصال قسم هادی کابل ها به دستگاه ها، وسایل برقی و یا سطوح مختلف استفاده می کنند. اگر به باتری خودرو دقت کرده باشید مطمئنا گیره هایی که سیم ها را به باتری متصل کرده اند مشاهده کرده اید، این گیره ها نمونه بارزی از کابل شو می باشند.

به طور کلی این ابزار برای ثابت نگه داشتن سیم ها و هنگامی که امکان اتصال مستقیم وجود نداشته باشد مورد استفاده قرار می گیرند. طراحی کابلشو باعث شده نصب، نگهداری و تعمیر آن ها به راحتی انجام شود. به کمک این ابزار می توان امنیت بیشتری در سیم کشی ها به وجود آورد، بنابراین اهمیت زیادی نیز دارند. ازهمین رو در ادامه این مطلب ما قصد داریم شما را با انواع کابل شو و ضرورت استفاده از آن آشنا سازیم. پس در صورت تمایل برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه همراه ما باشید!

کابلشو

انواع کابلشو کدامند ؟

کابلشو ها خود به انواع مختلفی تقسیم بندی میشوند و غالبا با توجه به کاربردی که دارند و در چه موقعیت هایی میتوان از آن ها استفاده کرد به دسته بندی های مختلف تقسیم میشوند.

کابلشو را از اجناس و متریال متفاوتی میسازند و با توجه به میزان رسانایی برق و همجنسی و ظرفیت جریان تقسیم بندی می کنند.

با توجه به سطح مقطع سیم میتوان در همه ابعاد و سایزها کابلشو را تهیه کرد.

همانطور که به اهیمت و ضرورت وجود و استفاده از کابلشو پی برده اید باید با انواع آن هم آشنا شوید.

انواع کابلشو عبارت اند از:

1ـ کابلشو مسی

2ـ کابلشو آلومینیوم

3ـ کابلشو بی متال

4ـ کابلشوی مسی دو سوراخه

5ـ کابلشوی مسی چهار سوراخه

6ـ کابلشوی مسی چهار سوراخه

7ـ کابلشوی مسی زاویه دار

8ـ کابلشوی مسی پیچی

 پارامترهای کیفیت کابلشو

پارامترهای که مشخص می‌کند این قطعه دارای کیفیت است یا خیر را برای شما در ادامه ذکر کرده‌ایم تا هنگام خرید به این نکات توجه داشته باشید.

برای ساخت کابل شو نیاز است که استانداردهای داخلی و خارجی را مد نظر قرار داده باشند. از جمله استانداردهای که شما باید به آن توجه کنید هنگام خرید استاندارد DIN 46235 که به نوعی استاندارد ابعاد و نشانه گذاری اشاره کرد. محصولاتی که با این استاندارد ساخته شوند قابلیت استفاده برای هادی افشان و نیمه افشان، تابیده و مفتولی را دارند و عموماً به صورت پرسی هستند .

از دیگر استانداردها که برای نمونه‌های لوله‌ای مسی می‌باشد، استاندارد EN 13600 است که با جنس مس الکترولیتی تولید شده و از مدل‌های DIN کمی کوچکتر است.همچنین می‌توان به استاندارد DIN 46234 که برای مدل‌های ورقه‌ای بوده و تنها برای هادی‌های افشان، نیمه افشان و تابیده استفاده می‌شوند اشاره کرد. این کابلشوها بیشتر در وسایل حمل و نقل عمومی مانند مترو و تابلوهای کنترل الکتریکی استفاده می‌شوند .

کاربرد کابلشو

قبل از تولید کابل شو ها در گذشته برای ایجاد اتصال الکتریکی بین  هادی و محل مورد نظر،سیم‌ها به هم پیچیده می‌شدند. و برای محکم نگه داشتن سیم‌ها از چسب بر ق استفاده می‌کردند. این روش از امنیت کمی برخوردار بود. به همین دلیل امروزه از قطعه‌ای به نام کابل شو استفاده می‌شود و اتصالی که با این قطعه برقرار می‌شود نسبت به روش‌های قبلی از امنیت بیشتری برخوردار است. به همین دلیل است که از کابل شو ها در صنعت برق بسیار پرکاربرد و مهم شمرده می‌شوند.

یکی از دلایل مهم استفاده از این قطعه هدایت جریان الکتریکی به تجهیزات برقی و حفظ ایمنی در کار است.

مشخصات کابل شو

کابل شوها  بر اساس معیارهای مختلف در انواع مختلف طبقه بندی می شوند، به طور کلی هر کابل مشخصات فنی و ظاهری منحصر به فردی دارد. سه مشخصه اصلی کابل شوها شامل موارد زیر است.

  • ضخامت کابل شو

ضخامت این قطعه یکی از مشخصات کلیدی آن است. معمولا ضخامت کابل شوها متناسب با  میزان جریان عبوری در محل اتصال تعیین می شود. در واقع، نوع کابل مهم ترین معیار تعیین کننده ضخامت و ابعاد قطعه مورد نظر است.

  • جنس کابل شو

دومین مشخصه کلیدی هر کابل شو جنس آن است. جنس کابل شوها ممکن است مسی، آلمینیومی با تلفیقی از دو فلز ناهمسان باشد.

  • نوع اتصال کابل شو

نوع اتصال این قطعه با هادی ممکن است پرسی، پیچی یا لحیمی باشد. از نظر فنی و کیفیت و ایمنی اتصال پرسی، پیچی و لحیمی به ترتیب الویت دارند.

کابلشو

مراحل نصب کابلشو

برای نصب کابلشو به کابل باید مراحل زیر انجام شود:

  • عایق کابل را به‌اندازه طول (ساقه) کابلشو جدا می‌کنیم. برای برداشتن عایق کابل از وسایلی مانند کاتر یا چاقوهای کابل‌بُر استفاده می‌شود. استفاده از اَره مجاز نیست.
  • هادی کابل را داخل کابلشو قرار می‌دهیم.
  • به‌وسیله دستگاه پرس، کابلشو را پرس می‌کنیم. دقت داشته باشید اگر کابلشو از نوع پیچی بود باید پیچ‌ها را به‌قدری بپیچانید تا هرز شوند.
  • در نهایت به‌وسیله شیرینگ حرارتی (وارنیش) روی عایق کابل و ساقه کابلشو را می‌پوشانیم. سطح مقطع شیرینگ حرارتی باید با سطح مقطع کابلشو هم‌خوانی داشته باشد.

روی شیرینگ حرارتی دو عدد تایپ شده است. به عنوان مثال، عدد ۲۸/۹ که عدد ۲۸ نشان‌دهنده قطر وارنیش در حالت عادی است و عدد ۹ نشان‌دهنده حداکثر قطر آن پس از حرارت و گرما است.

نکاتی که باید در حین انجام کار به آن‌ها دقت شود:

  • قبل از انجام هر کاری، ایمنی حرف اول است و استفاده از دستکش الزامی است.
  • بهتر است در زمان نصب کابلشو، کابل به‌وسیله گیره ثابت نگه داشته شود.
  • قبل از شروع پرس‌کاری باید سطح کابل تمیز شود و شیرینگ حرارتی قرار داده شود.
  • پرس‌کاری باید بعد از سطح خمیده کابلشو (از بالا به سمت پایین) انجام شود. زیرا کابلشو در زمان پرس‌کاری افزایش طول دارد و باید کابلشو از پایین آزاد باشد.
  • پرس‌کاری باید به گونه‌ای باشد که سطح تخت کابلشو با شینه در یک راستا باشد.
  • سایز لقمه پرس باید با سایز کابلشو هم‌سایز باشد. رعایت نکردن سایزها می‌تواند باعث خراب شدن پرس و به‌وجود آمدن تیزی در کابلشو شود. این تیزی‌ها یا زائده باعث تلفات گرمایی زیادی می‌شود.
  • در جاهایی که بخواهید کابل را با زاویه ۹۰ درجه یا کمتر نصب کنید، باید از کابلشوهای زاویه‌دار استفاده کنید.
  • قبل از انجام عملیات شیرینگ حرارتی، باید سطح عایق کابل تمیز باشد. بهتر است با سمباده خیلی نرم سطح عایق را سمباده بکشید و سپس روی سطح عایقِ کابل را با مواد تمیز کننده پاک کنید.
  • شعله‌ای که با آن وارنیش را حرارت می‌دهید باید در بالا زرد رنگ و در قسمت پایین آبی باشد.
  • از حرارت دادن زیاد شیرینگ حرارتی جداً خودداری کنید و به محض چسبیدن شیرینگ حرارتی به کابل، حرارت را قطع کنید. زیرا حرارت بیش از اندازه، علاوه بر سوزاندن شیرینگ حرارتی باعث آسیب زدن به عایق کابل می‌‌شود.