مقالات

راهنمای انتخاب چراغ سیگنال

انتخاب چراغ سیگنال

راهنمای انتخاب چراغ سیگنال : امروزه از تجهیزات مختلفی برای اعلام هشدار وقوع یک اتفاق یا حتی عادی بودن وضعیت در تابلوهای برق استفاده می‌شود. انواع لامپ یا چراغ سیگنال نیز جزء رایج‌ترین تجهیزات هشدار دهنده محسوب می‌شوند که در رنگ‌های مختلف تولید شده و هر یک از رنگ‌های آن نیز معنی خاص خود را دارند.

با توجه به اینکه از لامپ سیگنال معمولا در تابلوهای برق، دستگاه‌های صنعتی و مدار فرمان استفاده می‌شود؛ اپراتور با در نظر گرفتن رنگ لامپ‌های سیگنال روشن شده؛ متوجه خواهد شد وضعیت در حالت نرمال بوده یا اینکه اتفاق خاصی در حال رخ دادن است. در ادامه مطلب به بررسی جزئیات بیشتری از انواع چراغ سیگنال و راهنمای انتخاب چراغ سیگنال می‌پردازیم با فرنام الکتریک همراه باشید.

چراغ سیگنال چیست؟

یکی از تجهیزات کاربردی در برق صنعتی، چراغ سیگنال است. چراغ سیگنال به شما کمک می کند تا علائم مختلف را دریافت کنید. چراغ های هشدار دهنده به‌صورت LED و هم به‌صورت چراغ‌های کوچک وجود دارند. این چراغ‌ها دارای قاب، پیچ و مهره‌ هستند، که برای تابلو‌های برق – مخابراتی، شبکه و یا نصب روی بدنه ماشین‌آلات صنعتی به‌عنوان چراغ سیگنال مناسب است. ولتاژ کار آن‌ها از ۳ ولت تا ۲۲۰ ولت می‌باشد. به‌ راحتی نصب‌ شده و این چراغ ها در رنگ های مختلفی موجود است که بسته به نوع کاری که نیاز دارید می توانید یکی از انواع آن را انتخاب کنید. این چراغ ها در رنگ‌های سفید، آبی، قرمز، زرد و سبز موجود می‌باشند

کاربردهای چراغ سیگنال

چراغ سیگنال که به آن لامپ سیگنال هم می‌گویند، کاربردهای مختلفی در سیستم‌های برقی دارند. در ادامه، برخی از مهمترین کاربردهای لامپ سیگنال را مشاهده می‌کنید:

  • چراغ سیگنال می‌تواند روشن یا خاموش بودن کلید در سیستم برق را مشخص کند.
  • با استفاده از چراغ سیگنال می‌توان از وارد شدن خازن اطلاع حاصل کرد.
  • در صورتی که خطایی در سیستم برق‌کشی به وقوع بپیوندد، با استفاده از لامپ سیگنال می‌توان به سرعت مشکل را شناسایی و در صدد حل آن برآمد.
  • چراغ سیگنال، همچنین تریپ و فالت را در سیستم برق‌کشی به اپراتور اطلاع می‌دهد.

با توجه به کاربردهای بالا، استفاده از لامپ سیگنال در تابلو برق، تابلوی توزیع، شبکه و دستگاه‌های صنعتی رواج بسیاری زیادی دارد.

انتخاب چراغ سیگنال

استاندارد رنگ چراغ سیگنال

چراغ سیگنال، پیام مورد نظر را با استفاده از رنگ‌ها به اپراتور منتقل می‌کند. پس پیش از این که تصمیم به خرید چراغ سیگنال بگیرید، باید با استاندارد رنگ‌های آن آشنا شوید. در ادامه، رنگ‌هایی که لامپ سیگنال به خود می‌گیرد و معنای هر کدام از آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

رنگ سفید در چراغ سیگنال

این رنگ برای نمایش وضعیت جریان DC استفاده می‌شود. هنگامی که تغذیه‌ی مدار فرمان فعال شد، لامپ سیگنال سفیدرنگ روشن می‌شود.

رنگ سبز در چراغ سیگنال

وقتی یکی از کلیدهای سیستم برق در حالت باز باشد،‌ این رنگ لامپ سیگنال روشن خواهد شد.

رنگ قرمز در چراغ سیگنال

این رنگ، دقیقا در نقطه‌ی مقابل چراغ سبزرنگ قرار دارد. وقتی لامپ سیگنال قرمز روشن باشد، یعنی کلیدی در حالت بسته قرار دارد.

رنگ زرد در چراغ سیگنال

در صورتی که در یک سیستم برق، کلیدی در حالت فالت یا خطا باشد، چراغ زردرنگ سیگنال روشن خواهد شد. همچنین بسته به استانداردی که در سیتستم برق‌کشی رعایت شده است، می‌توان از ترکیب رنگ‌های قرمز، زرد و آبی، یا قرمز، زرد و سبز، برای شناسایی فازها استفاده کرد.

انواع چراغ سیگنال

در یک مدار لامپ سیگنال می تواند به شکل تکی یا با ترکیب لوازمی مثل شاسی‌ های استارت استپ، کلید سلکتوری و شاسی اضطراری استفاده شود. از لحاظ ظاهری (ابعاد و شکل هندسی)انواع مختلفی چراغ سیگنال تابلویی تولید می شود. این چراغ ها از نظر قطر و ولتاژ به دو نوع تقسیم شده اند که هر یک بررسی می کنیم.

انتخاب چراغ سیگنال بر اساس قطر

لامپ های سیگنال از لحاظ ابعاد به دو دسته ۱۶ و ۲۲ میلیمتری تقسیم می شوند که نوع ۲۲ میلیمتری آن ها در تابلوهای برق کاربرد دارند. برای نصب این چراغ ها در تابلو برق به ابزاری مانند پانچ، لیزر یا گردبر برای ایجاد سوراخی متناسب با ابعاد لامپ نیاز است تا به درستی در تابلو برق قرار گیرد.

انتخاب چراغ سیگنال براساس ولتاژ

برای تعیین ولتاژ چراغ سیگنال باید از ولتاژ مدار فرمان در سیستم برق آگاه بود که بر این اساس چراغ‌ های سیگنال در انواع ۲۴ ولت، ۴۸ ولت، ۱۱۰ ولت و ۲۲۰ ولت تولید می شود. در مواردی که چراغ سیگنال LED استفاده شود نمی توان آن ها را تعویض کرد ولی در لامپ سیگنال رشته ای امکان تعویض چراغ سیگنال وجود دارد.

برای تعیین ولتاژ چراغ سیگنال باید از ولتاژ مدار فرمان در سیستم برق آگاه بود که بر این اساس چراغ‌ های سیگنال در انواع ۲۴ ولت، ۴۸ ولت، ۱۱۰ولت و ۲۲۰ ولت تولید می شود. در مواردی که چراغ سیگنال LED استفاده شود نمی توان آن ها را تعویض کرد ولی در لامپ سیگنال رشته ای امکان تعویض چراغ سیگنال وجود دارد.

 چراغ سیگنال اندازه گیری

چراغ سیگنال اندازه گیری جهت اندازه گیری و نمایش پارامتر های مختلف از جمله ولتاژ، جریان، فرکانس و … مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع این محصول تلفیقی از چراغ سیگنال، دستگاه اندازه گیری و نمایشگر می باشد . معمولا مهم ترین و اصلی ترین عواملی که باید قبل از راه اندازی وسایل و تجهیزات الکتریکی بررسی شوند ولتاژ، جریان و فرکانس برق هستند که چراغ سیگنال اندازه گیری امکان بررسی آسان تری را برای اپراتور فراهم می کند. این محصول متناسب با نوع پارمتری که اندازه گیری کرده و نمایش می دهد با نام های چراغ سیگنال ولت متری، چراغ سیگنال فرکانس متری، چراغ سیگنال آمپرمتری در بازار شناخته می شود.

مهم ترین عوامل موثر برای انتخاب چراغ سیگنال

  • ولتاژ
  • رنگ
  • شرایط محیطی
  • ابعاد
  • لوازم جانبی مورد نیاز
  • نمایش وجود یا عدم وجود برق در تابلو برق
  • روشن و خاموش بودن کلید
  • وارد شدن خازن به مدار
  • نمایش تریپ
  • نمایش خطا

انتخاب چراغ سیگنال

چرا نصب چراغ سیگنال ضروری است؟

همانطور که در قسمت‌های قبل توضیح داده شد، این چراغ‌های کوچک برای نظارت بر وضعیت تابلو نصب می‌شوند. هر رنگ این چراغ‌ها وضعیت خاصی را نشان می‌دهد. به طور مثال وضعیتی را در نظر بگیرید که چراغ زرد روی تابلو روشن شده است، اگر در همین مرحله عیب‌یابی انجام شود، از خطرات و آسیب‌های جدی جلوگیری می‌گردد.

لامپ سیگنال به تکنسین‌ها در شناسایی و رفع سریع مشکلات در تابلو برق، موتور و… کمک می‌کنند. آنها همچنین برای کمک به جلوگیری از حوادث در سیستم استفاده می‌شوند. به عنوان مثال، اگر چراغ قرمز روی یک مدار روشن شود، تکنسین می‌تواند بلافاصله مدار را خاموش کند تا از آسیب بیشتر جلوگیری کند. در اینجا برخی از خطرات استفاده نکردن از چراغ‌های سیگنال تابلو برق آورده شده است:

  • حوادث: بدون لامپ سیگنال، تکنسین‌ها ممکن است نتوانند مشکلات را به موقع شناسایی کنند و این موضوع می‌تواند منجر به حوادث جبران ناپذیر شود.
  • آسیب به تجهیزات: اگر چراغ‌های سیگنال تابلو برق وجود نداشته باشد، مشکلات ممکن است به موقع شناسایی نشوند و این موضوع منجر به آسیب به تجهیزات می‌گردد.
  • خسارت مالی: عدم شناسایی و رفع به موقع مشکلات، منجر به خسارت‌های مالی شدید می‌شود.
  • تلفات جانی: اگر خرابی‌ها حل نشوند، می‌توانند منجر به آتش‌سوزی تجیزات، سوختگی افراد و حتی مرگ شوند.

در پایان

شرایط وسایل، تجهیزات، تابلوهای برق و به طور کلی هر مداری که جریان الکتریسیته به آن وارد می‌شود؛ همیشه پایدار و عادی نیست. بلکه گاهی اوقات مشکلاتی رخ می‌دهند که در صورت برطرف نشدن به موقع، خطرناک هستند. به همین علت از انواع چراغ سیگنال برای نشان دادن وضعیت‌های مختلف؛ عادی، خطر، هشدار، و غیره استفاده می‌شود. با توجه به اینکه لامپ‌های سیگنال در رنگ‌ها، اندازه‌ها و ولتاژهای مختلف تولید شده و هر کدام کاربرد مختص به خود را دارند؛ بنابراین تکنسین‌ها باید با معنی و مفهوم رنگ‌های لامپ سیگنال آشنا بوده و به موقع اقدامات لازم را انجام دهند.