مقالات

تفاوت کابل برق زمینی و هوایی

تفاوت کابل برق زمینی و هوایی

تفاوت کابل برق زمینی و هوایی : برق در کشور ما مثل سایر کشورهای دیگر از اساسی ‌ترین صنایع به حساب می‌ آید؛ به همین دلیل هر روزه موارد مختلف و بسیاری از این صنعت تغذیه می ‌کنند. کابل برق ،ترکیبی از چند سیم می باشد که به هم پیچیده شده ‌است. از این کابل ‌ها برای هدایت جریان برق به مناطق مورد نظر خود استفاده می ‌گردد. هزاران خط برق زمینی و هوایی فعال می باشند تا کار انتقال الکتریسیته به درستی و به صورت دقیق انجام شود.

جهت انتقال جریان برق 2 نوع کلی از کابل‌ های برق وجود دارند. کابل‌ هایی که برای استفاده زمینی تولید می ‌شوند یا آن دسته ‌ای که برای استفاده در هوا کاربرد دارند. اگر قصد خرید سیم و کابل دارید، پس با فرنام الکتریک همراه شوید.

کابل‌ ها نوعی تجهیزات الکتریکی اند که برای انتقال برق و داده از قسمت پست مخابرات یا پایه برق، به محل مورد نیاز کشیده می‌ شوند. کابل بر حسب نیاز محل مورد استفاده یا به صورت سربار یا همان هوایی و یا به صورت زمینی مورد استفاده قرار می‌ گیرند. این محصول انواع متفاوتی دارد و در اشکال متنوع نیز در بازار وجود دارد. به همین دلیل قیمت کابل در انواع متفاوت، مختلف است. مواد هادی از اصلی ‌ترین اجزای تشکیل ‌دهنده کابل می باشد و معمولا جنس آن از مس است. هادی‌ ها می ‌توانند اشکال متفاوتی داشته باشند.

انتقال جریان الکتریکی از طریق هادی‌ صورت می ‌گیرد و اغلب می ‌تواند در جنس ‌های مس و آلومینیوم باشد. اگر می ‌خواهید سیم مورد نظرتان جریان بیش‌ تری را از خودش عبور بدهد، از کابلی استفاده کنید که هادی آن‌ از جنس مس باشد. در بعضی مواقع خیلی خاص، علاوه بر وجود هادی برای یکنواخت کردن میدان الکتریکی، از نیمه‌ هادی نیز استفاده می ‌کنند. توجه داشته باشید که نیمه ‌هادی ‌ها در تمامی این نوع از کابل ها موجود نیست و فقط در نوع‌ هایی با فشار ضعیف موجود هستند.

کابل برق هوایی چیست و چه کاربردی دارد؟

کابل برق هوایی(سربار)، نوعی کابل انتقال برق است که در بالای سطح زمین، معمولاً روی تیرهای برق یا دکل‌ها، نصب می‌شود. از آن برای انتقال برق از منابع تولید آن، مانند نیروگاه‌ها، به مقاصد مختلف یعنی خانه‌ها، مشاغل و صنایع، استفاده می‌کنند.

استفاده اولیه از کابل‌های برق سربار، انتقال انرژی الکتریکی در فواصل طولانی است. این نوع، از هادی‌هایی تشکیل شده که اغلب از موادی مانند آلومینیوم یا مس ساخته می‌شوند. این مواد، جریان الکتریکی را حمل می‌کنند. هادی‌ها توسط عایق‌هایی پشتیبانی می‌شوند که از رسیدن جریان الکتریسیته به سازه‌های نگهدارنده، جلوگیری می‌کنند.

کابل‌های برق هوایی، در مناطق روستایی و شهری زیادی دیده می‌شوند. و در امتداد جاده‌ها، بزرگراه‌ها و محله‌ها کشیده شده‌اند. آن‌ها یک شبکه قابل مشاهده برای توزیع برق فراهم کرده، نظارت بر سیستم و نگهداری از آن را آسان می‌کنند. این وضعیت، فرآیند شناسایی و اصلاح عیوب را در برابر آسیب‌های ناشی از شرایط آب و هوایی، تصادفات یا عوامل دیگر، ساده می‌کند.

در مجموع، می‌توان گفت این محصول، نقش مهمی در توزیع مطمئن و گسترده برق در سراسر مناطق، ایفا می‌کند. همچنین، با فراهم کردن امکان انتقال کارآمد انرژی، الکتریسیته را در دسترس جوامع و صنایعی که برای عملیات روزانه‌شان به آن متکی هستند، قرار می‌دهد.

تفاوت کابل برق زمینی و هوایی

کابل برق زمینی چیست و چه کاربردی دارد؟

نوعی کابل انتقال برق است که در زیر سطح زمین نصب می‌شود. تا برق را از منابع، به مقاصد مختلف مانند منازل، مشاغل و صنایع منتقل کند. این رویکرد چندین مزیت دارد، از جمله:

زیبایی:

کابل‌های برق زمینی، از دید پنهان هستند. و جذابیت بصری مناظر شهری و طبیعی را حفظ می‌کنند.

کاهش تداخل الکترومغناطیسی:

این کابل‌ها، تداخل الکترومغناطیسی بسیار کمتری نسبت به همتایان هوایی خود ایجاد می‌کنند. و برای مناطقی که در آن‌ها تجهیزات الکترونیکی حساس وجود دارد، مناسب هستند.

تلفات کمتر در انتقال:

عایق بندی آن‌ها، تلفات انرژی را در حین انتقال کاهش می‌دهد. و منجر به بهبود راندمان کلی می‌شود.

کابل برق زمینی در جاهای مختلف، از جمله مناطق شهری پرجمعیت و مکان‌هایی که حفظ فضای بصری مهم است، کاربرد دارد. از آن برای تأمین برق محله‌های مسکونی، مجتمع‌های تجاری و فضاهای عمومی استفاده می‌کنند. علاوه بر این، در مناطقی با تاسیسات زیرزمینی، یعنی جاهایی که برق‌کشی هوایی ممکن است غیرعملی باشد؛ یا با زیرساخت‌های موجود تداخل داشته باشد؛ ترجیح داده می‌شود.

تفاوت کابل هوایی در مقابل کابل زمینی

در بیان تفاوت کابل تلفن زمینی و هوایی باید گفت که، برجستگی انرژی الکتریکی تقریباً در هر بخش از فعالیتهای روزمره یک انسان عادی احساس می شود. سیستم برق به طور کلی به تولید ، انتقال ، توزیع و استفاده تقسیم می شود. شبکه توزیع یکی از قسمتهای کلیدی سیستم برق است که بطور مستقیم به مرکز بار متصل است.

انرژی الکتریکی تولید شده و سپس منتقل شده از طریق شبکه توزیع برق یک ابزار به مشتریان توزیع می شود. توزیع نیروی الکتریکی یا توسط سیستم های انتقال هوایی یا توسط کابل های زمینی انجام می شود. از این رو ، انتخاب صحیح کابلها در شبکه توزیع بسیار مهم است تا اطمینان حاصل شود که با در نظر گرفتن جنبه هزینه ، از قابلیت اطمینان عملیاتی لازم برخوردار باشد.

مقایسه تفاوت کابل برق زمینی و هوایی

نیروی برق از طریق خطوط برق هوایی یا کابل های زمینی منتقل می شود. با توجه به تفاوت کابل تلفن زمینی و هوایی، هر دو نوع کابل دارای مزایای خاص خود و همچنین مشکلات و همچنین مکانهایی است که معمولاً مورد استفاده قرار می گیرد. انتخاب اینکه کدام روش استفاده شود تحت تأثیر ولتاژ ، هزینه ، ایمنی ، نوع کاربرد و سایر عوامل است. در حالی که خطوط هوایی ارزان ، نصب آسان ، عیب یابی و ارتقا دارند ، در مورد کابل های زمینی نمی توان همین حرف را زد.

کابل های زمینی نیز جای خود را دارند و علی رغم گران بودن ، چندین مزیت دارند. این موارد بیشتر در مواردی مورد استفاده قرار می گیرند که وجود خطوط هوایی مانند مناطق پرجمعیت و همچنین تأمین حلقه گمشده در مناطقی که نمی توان از خطوط هوایی استفاده کرد ، خطرناک است. به دلیل هزینه ، عوامل فیزیکی و محیطی ، در اکثر شرایط دو نوع کابل معمولاً با هم ترکیب می شوند. برای درک تفاوت کابل تلفن زمینی و هوایی با یکدیگر ، در زیر چند تفاوت کابل تلفن زمینی و هوایی قابل توجه ذکر شده است.

تفاوت کابل برق زمینی و هوایی در ساخت و ساز:

ساخت کابل های زمینی گران تر است زیرا باید عایق الکتریکی باشند و در برابر رطوبت ، خوردگی ، آسیب مکانیکی و سایر اثرات زیست محیطی از خاک محافظت کنند. ساخت کابلها در مقایسه با کابلهای سقفی که ساخت آنها ساده است ، پیچیده تر است و نیازی به عایق بندی و غلاف ندارد. کابل های سقفی نیاز کمتری دارند و ساخت آنها ارزان تر است.

تفاوت کابل برق زمینی و هوایی در نصب و راه اندازی:

نصب خطوط هوایی روی تیرها آسانتر و ساده است. با این حال ، کابلهای زمینی نیاز به حفر ترانشه دارند و این ممکن است توسط خطوط خدمات دیگر مانند لوله های آب ، خطوط لوله انتقال نفت و گاز ، خطوط فاضلاب پیچیده باشد. عوارض دیگری نیز ممکن است به دلیل سنگ ، سست بودن خاک و آب در طول مسیر بوجود آمده و نصب آنها را گران کند.

تفاوت کابل برق زمینی و هوایی در اتلاف حرارت:

اتلاف گرما در کابلهای زمینی توسط لایه های عایق و محافظ مانند زره پوش و غلاف محدود می شود. بنابراین بیشتر گرما بر خلاف کابل های هوایی که بیشتر گرما به محیط اطراف آزاد می شود و خنک کننده اتوماتیک طبیعی از طریق هوا در نزدیکی کابل حفظ می شود.

تفاوت کابل برق زمینی و هوایی

اندازه هادی ها:

کابلهای زمینی دارای اندازه هادی بزرگتری در مقایسه با خطوط هوایی برای همان مقدار قدرت هستند. این امر به این دلیل است که خطوط هوایی دارای خنک کننده طبیعی هستند و از این رو توانایی حمل انرژی بیشتر بدون گرم شدن را دارند.

ظرفیت حمل ولتاژ:

خطوط هوایی در مقایسه با کابل های زمینی که توسط ساخت گران قیمت و اتلاف حرارت محدود محدود می شوند ، برای حمل ولتاژ بالاتر مناسب ترند. به همین دلایل ، کابلهای زمینی بیشتر برای انتقال حداکثر 33 کیلوولت مورد استفاده قرار می گیرند.

تشخیص و تعمیر عیب:

آسانتر است که عیب های موجود در کابل های هوایی را شناسایی و ترمیم کنید. برای مکان یابی و تعمیر سیستم های زمینی پیچیده تر است و زمان بیشتری لازم است.

امنیت عمومی:

کابل های زمینی در مقایسه با خطوط هوایی از نظر عموم ، حیوانات و محیط زیست ایمن تر هستند ، بنابراین هیچ موضوعی از جمله تماس افراد با خطوط ساقط شده وجود ندارد. کابل های سقفی را می توان پایین آورد ، انسان ، مداخله حیوانات ، آب و هوا و همچنین گیاهان مانند درختان، کابل های زمینی کمتر تحت تأثیر این شرایط قرار می گیرند و تحت تأثیر درختان ، حیوانات ، حوادث ، باد ، طوفان و سایر تداخلات فیزیکی قرار نمی گیرند که ممکن است منجر به شکستگی تیرها و اتصال کوتاه یا شکستگی کابل شود.

اثر تخلیه های صاعقه:

کابل های هوایی بیشتر در معرض صاعقه هستند در حالی که کابل های زمینی تحت تأثیر تخلیه ها قرار نمی گیرند.

دخالت:

خطوط هوایی با خطوط ارتباطی که در مجاورت یکدیگر هستند ، دارای تخلیه تاج ، تداخل رادیو و تلویزیون هستند که با خطوط زمینی اتفاق نمی افتد ، تداخل می کنند.

افت ولتاژ:

به دلیل اینکه قطر کابلهای آنها بسیار کمتر از کابلهای زمینی برای همان انتقال نیرو است ، افت ولتاژ بیشتری در سربارها وجود دارد.