اجزای ترمینال شاخه ای
تمام انواع ترمینال شاخه ای و ترمینال فشاری موجود در نمونه کارها دارای دو جز مشترک هستند که در سبک های مختلف یافت می شوند. این اجزا اگرچه از نظر شکل و اندازه متفاوت هستند، اما عملکرد اصلی یکسانی را انجام می دهند. اشکال مختلف این امکان را به محصول کلی می دهد که از تناسب، شکل و عملکرد متفاوتی برخوردار باشد. در زیر انواع و تعاریف این مولفه ها آورده شده است:
ترمینال – مسیر مداری که سیم با آن درگیر شده و جریان را از طریق محفظه اصلی منتقل می کند و به طور معمول از آلیاژ مس ساخته می شود.
Housing – موادی که مسیر رسانا را از مدارهای خارجی و مجاور با عایق جدا می کند و به طور کلی از پلاستیک ساخته شده است.
اتصال دهنده – مکانیزمی است که از اتصال سیم به ترمینال اطمینان حاصل می کند و معمولا ساخته شده از آلیاژهای مختلف فلزی است
ترمینال شاخه ای 12 خانه سایز 16 رعد
مزایای ترمینال شاخه ای
بزرگترین مزیت ترمینال شاخه ای هزینه آن است زیرا در مقایسه با انواع دیگر اتصالات ارزان تر هستند. ترمینال شاخه ای همچنین می تواند باعث صرفه جویی در وقت شود زیرا روند اتصال سیم ها در این مدل ها به اندازه برخی از انوع دیگر نیاز به دقت خاصی ندارد.
کاهش فضا، با سرمایه گذاری در این ترمینال های چند خانه می توان فضای پانل را تا 50٪ کاهش داد. به این دلیل که بلوک های چند سطحی دارای چندین سطح مدار با آن بلوک منفرد هستند.
ترمینال شاخه ای با اتصال به زمین، جداسازی و محافظت از سایر اجزای موجود در مدار الکتریکی، ایمنی را افزایش می دهند. همچنین با اتصالات ایمن در دسترس هستند تا از شوک الکتریکی جلوگیری کنند.
انواع ترمینال شاخه ای
1) ترمینال Screw
این نوع ترمینال های شاخه ای شامل آنهایی است که به عنوان روش نگه داشتن کابل یا سیم دارای پیچ به کار می روند. معمولاً مشاهده می شود که پیچ ها دارای اتصالات سر تخت هستند و این نوع ترمینال ها اغلب در شرایطی یافت می شوند که ولتاژ و جریان تقاضای آنها متوسط باشد. در حالیکه سیم های متصل به یک ترمینال شاخه ای به صورت فیزیکی با استفاده از لحیم کاری اتصال ندارند، اما اگر به درستی انجام شود فوق العاده محکم است و قابلیت استفاده در سناریوهای دائمی را دارند. هنگام محکم کردن ترمینال های شاخه ای باید بسیار دقت شود، زیرا محکم شدن بیش از حد می تواند به کابل وارد شده آسیب برساند و منجر به اتصال غیر قابل اعتماد و بالقوه خطرناکی شود.
2) ترمینال Barrier
ترمینال های شاخه ای Barrier از این جهت که از پیچ به عنوان مکانیزم نگهداری کابل ها استفاده می کنند شباهت زیادی به ترمینال های Screw دارند. ترمینال های شاخه ای Barrier اغلب بیش از یک نقطه پایانی برای چندین کابل دارند. به همین دلیل، برای جداسازی ترمینال موانع کوچکی دارند. این نوع ترمینال ها می توانند درب و محفظه کوچکی برای محافظت بیشتر از کابل کشی داشته باشند و معمولاً در سیم کشی خانگی و سایر سناریوهای ولتاژ بالا به کار می روند. در عین حال برای جلوگیری از اتصال قوسی یا اتصال کوتاه احتمالی وجود چنین ترمینال ها نیاز است.
3) ترمینال Push-Fit
ترمینال های شاخه ای Push-fit از اهرم های کوچک فنر دار استفاده می کنند. این مکانیزم به کابل ها اجازه می دهد از یک جهت به ترمینال شاخه ای وارد شوند اما به آنها اجازه خروج نمی دهد و سیم را در جای خود ثابت نگه می دارد. از این رو ، نام “fit-fit” نیز موسوم است. این نوع اتصالات دارای مزایای بیشتری نسبت به ترمینالهای screw می باشد. زیرا از محکم شدن بیش از حد جلوگیری می کند. اما در نتیجه، طراح متکی به فنر است که نیروی کافی برای تماس سیم با بدنه رسانا را دارد. مسئله دیگر در مورد این نوع ترمینال ها این است که بعضی از آنها برای استفاده مجدد طراحی نشده اند و فاقد اهرم جدا کننده هستند. این امر کار تعمیر را دشوار خواهد نمود.
3) ترمینال Pluggable
ترمینال های شاخه ای Pluggable مواردی هستند که دارای ورودی کابل برای اتصال سیم یا کابل اما خروجی دو شاخه هستند تا امکان اتصال آسان به سوکت را فراهم کند. این نوع ترمینال شاخه ای در شرایطی که ممکن است تعویض در حین جریان مهم باشد یا انتظار می رود اتصال برای سرویس یا بازرسی جدا شود، بسیار مفید هستند. کنتاکت های پیچ معمول ترین روش اتصال برای کابل های وارد شده هستند، اما پیچ اغلب دارای یک صفحه فلزی کوچک است که به انتهای آن متصل شده است، که امکان گرفتن هر دو کابل کوچک و بزرگ را فراهم می کند.
انتخاب نوع مناسب ترمینال برق
انتخاب نوع مناسب ترمینال برق برای انجام یک پروژه کوچک ممکن است پیش پا افتاده به نظر برسد، اما در واقع پیچیده تر از آن است که تصور کنید. جنبه های مختلف ترمینال شاخه ای که باید مورد توجه قرار گیرند به طور معمول شامل:
جریان
ولتاژ
سیم مورد استفاده
مقاومت مکانیکی
محیط
جریان
بدون شک نیازهای جریان مهمترین جنبه ای است که باید در نظر گرفته شود، زیرا فشار بیش از حد جریان از یک ترمینال شاخه ای می تواند منجر به گرم شدن بیش از حد آن و در نتیجه تخریب ترمینال شود. هنگام جستجوی ترمینال شاخه ای، اطمینان حاصل کنید که بلوک انتخاب شده می تواند جریانی را که انتظار دارید به علاوه 50 درصد بیشتر از آن را کنترل کند. به عنوان مثال، اگر قرار باشد از بلوک جریان مورد انتظار 2 آمپر گرفته شود، یک بلوک با درجه جریان 3 آمپر کافی است.
ولتاژ
درست به مانند فاکتور جریان، ولتاژ نیز باید در نظر گرفته شود. ولتاژ باعث خرابی دی الکتریک ها می شود به طوری که ولتاژ خیلی بالا برای یک ترمینال شاخه ای می تواند باعث نشت جریان بین ترمینال های مجاور شود. با این حال، الزامات ولتاژ بالا اغلب در طراحی نادر است، به همین دلیل ملاحظات ولتاژ برای ولتاژ های زیر 100 ولت معمولاً نادیده گرفته می شوند.
کابل مورد استفاده
همه کابل ها مشابه یکدیگر نیستند و هر نوع مزایا و معایب خاص خود را دارد. به عنوان مثال، هنگام انتخاب ترمینال شاخه ای برای کابل، حتماً از اندازه کابل (آیا می تواند از لحاظ جسمی در ترمینال شاخه ای قرار گیرد؟) و همچنین تک هسته ای یا چند هسته ای بودن آن اطلاع حاصل شود. سیم چند هسته ای در ترمینال های Screw بسیار خوب عمل می کند، در حالی که سیم تک هسته ای در اتصالات Push-Fit عملکرد خوبی دارد.
مقاومت محیطی / مکانیکی
محیط یک جنبه بسیار مهم است که باید هنگام انتخاب ترمینال مورد توجه قرار گیرد. برخی از ترمینال های ممکن است از نظر مکانیکی قوی بوده و توانایی کنترل جریان های بالا را داشته باشند، اما اگر اتصال در محیط مرطوب برقرار می شود، مواد معدنی حاصل از شوری دریا می تواند برای تماس های فلزی مضر باشد. محیط همچنین می تواند دارای نوسانات گسترده و یا حاوی ارتعاشات مکانیکی باشد، که باعث از بین رفتن اتصالات غیرقابل اطمینان می شود.