تابلو برق ها بیشترین کاربرد را در محیط های صنعتی و مسکونی دارند و به صورت باکس هایی هستند که انواع تجهیزات الکترونیکی داخل آن قرار میگیرند تا از انواع آسیب ها محافظت شوند. این تابلو برق ها که در براساس کاربرد و جنس بدنه و سطح ولتاژ در انواع مختلفی ساخته می شوند و دارای کلیدی جهت روشن و خاموش شدن جریان هستند. یکی از انواع تابلوها، تابلو برق پلاستیکی است که از ترکیب رزین های ترموپلاستیک و الیاف کربن ساخته می شود. در این مقاله از فرنام الکتریک می خواهیم در مورد این تابلو برق، کارایی، موارد استفاده و قیمت و خرید آن صحبت کنیم پس تا پایان مقاله همراه باشید.
تابلو برق پلاستیکی یا پلی کربنات چیست؟
این نوع تابلو برق ABS با کیفیت و مقاوم ساخته میشوند و از نظر شکل درب به دو صورت شفاف و مات تقسیمبندی میشوند. استفاده از این تابلو برقها علاوه بر افزایش زیبایی محیط، باعث سازماندهی و نظم پروژهها نیز میشود.
تابلو برقهای پلاستیکی به دلیل مواد به کار رفته در آن، وزن بسیار سبکی دارند. همچنین از لحاظ آب و هوایی برای استفاده در مناطق مرطوب و شرجی مناسب هستند. البته در برابر خوردگی و آسیب مقاومت بسیار بالایی دارند.این نوع تابلو برقها به دلیل آسیبپذیری بالا در برابر اشعه خورشید، به هیچ عنوان نباید برای محیطهای باز مورد استفاده قرار بگیرند. به همین دلیل برای خرید تابلو برق ساختمانی گزینه مناسبی هستند. البته نسبت به نوع فلزی، مقاومت کمتری در برابر عوامل تهدیدآمیز دارند.
آشنایی با ویژگیهای تابلو برق پلاستیکی
معمولا این نوع تابلو برقها در محیطهای قلیایی و اسیدی مقاومت بسیار بالایی دارند. همچنین میتوانند از تجهیزات و قطعات داخلی خود در برابر آسیبهای محیطی محافظت کنند. در ادامه با ویژگیهای مهم آنها بیشتر آشنا میشوید:
- عایق حرارتی بوده و در برابر اشعه خورشید مقاومت بالایی دارند.
- در محیطهای شیمیایی دوام و عمر بالایی دارند.
- از تجهیزات خود در برابر گرد و غبار و رطوبت محافظت میکند.
- بدنه این نوع تابلو برقها عایق الکتریکی بوده و از برقگرفتگی جلوگیری میکند.
- ایمنی افراد در برابر خطرات و آسیبهای احتمالی افزایش مییابد.
- تابلو برق پلاستیکی نارسانا است.
انواع تابلو برق پلاستیکی بر اساس کاربرد
تابلو برق ها بر اساس عوامل مختلفی مانند سطح ولتاژ، جنس بدنه و نوع کاربرد و ساختار آن ها به انواع گوناگونی دسته بندی می کنند. طبق کارایی و ساختار تابلو برق ها، آن ها به دو دسته تابلو برق دیواری توکار و یا روکار یا تابلو برق سه فاز و تابلو برق صنعتی تقسیم می شوند.
از نظر شکل ظاهری و اندازه نیز آن ها در انواع مکعبی و مستطیلی ساخته می شوند که برای شرایط به خصوصی کاربرد دارند؛ به عنوان مثال تابلوهای کوچک در کارگاه های صنعتی با فضای محدود بسیار مورد استفاده قرار می گیرند.
بر اساس نوع کاربرد تابلو برق های پلاستیکی به چند دسته پرکاربرد شامل موارد زیر تقسیم می شوند.
- تابلو برق ساختمان
- تابلو برق صنعتی
- تابلوهای مربوط به توزیع برق
- تابلو از نوع بانک خازن یا ضریب قدرت
- فرمان موتوری
- تابلو برق کنترل و یا PLC
- تابلو مارشالینگ
- تابلو برق سه فاز و تک فاز
برای افزایش ایمنی در تابلو برق پلاستیکی در کنار آن از کنترل بار به کار می رود؛ بنابراین در مواقع ایجاد اضافه بار این کنترل بار می تواند جریان را قطع نماید که باعث جلوگیری از آسیب رسیدن به تجهیزات برقی به علت نوسان می شود.
نکات مهم در خرید تابلو برق پلاستیکی
در تعیین قیمت تابلو بق پلاستیکی فاکتورهای مختلفی مانند ابعاد و شکل ظاهری، جنس بدنه، سطح ولتاژی، ایستاده و یا دیواری بودن تابلو، توکار و یا روکار بودن تابلو برق نقش دارند. برای خرید تابلو برق پلاستیکی ایرانی و سایر تجهیزات الکترونیکی و استعلام قیمت آن ها می توانید به سایت فرنام الکتریک مراجعه کنید.
خریداران باید هنگام انتخاب و سفارش ساخت انواع تابلو برق نکات زیر را مدنظر قرار دهند تا از بروز هر گونه مشکل یا اشتباهی جلوگیری شود.
- ابعاد، اندازه و شکل هندسی محصول
- محل مورد استفاده، توکار روکار بودن آن
- درجه حفاظت محصول
- نوع کارایی تابلو (ایستاده و یا دیواری)
- برند و شرکت تولید کننده
- نوع درب و جهت باز شدن آن
- سطح ولتاژ کاری
- نوع تابلو بر اساس کاربرد
مزیت های برجسته مدل پلاستیکی ABS :
- مکانیک بهتر: نوع پلاستیکی ویژگی های بهتری داشته و مقاومت بالاتری نسبت به نوع فلزی دارند.
- بسیار مناسب برای محیط های باز: به دلیل مقاومت در برابر رطوبت، گرد و غبار و نور خورشید، برای استفاده در محیط های باز بسیار مناسب هستند.
- عدم نیاز به سیم اتصال به زمین: این محصول به دلیل جنس پلاستیکی خود، دیگر نیازی به اتصال به زمین ندارد.
- ظاهر فانتزی و زیبا: آن ها ظاهر زیبایی دارند و به نسبت نوع فلزی زیباتر هستند.(به خصوص برای استفاده در محیط های مسکونی)
موارد کاربرد تابلو برق پلاستیکی
تابلو برق ها جهت استفاده در محیط های روباز بسیار مناسب هستند و با توجه به قیمت و کیفیت مناسب، بسیار مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین در مواردی که نیاز به ظاهری زیبا و فانتزی می باشد نیز انتخاب اول تابلو برق است.
- محیط های روباز: این محصول با توجه به مقاوم بودن در برابر گرد و غبار، زنگ زدگی و همچنین غیر قابل اشتعال بودن، انتخاب اول در محیط های روباز می باشد. همچنین در مکان هایی که بسیار گرم و بسیار سرد می باشند نیز استفاده می شود. زیرا این تابلوها در محدوده دمایی -20 تا +60 درجه سانتی گراد کاربرد دارد.
- زیر نور مستقیم: از دیگر کاربردهای این محصول زمانی است که می خواهیم از انواع تجهیزات الکترونیکی خود در زیر نور آفتاب محافظت کنیم.
- در محیط بارانی: این محصول به دلیل دارا بودن نوار آب بندی و همچنین داشتن درجه مقاومت IP 66 در محیط های بارانی و یا احتمال وجود نفوذ آب استفاده می شود. ضمنا به دلیل مقاومت در برابر زنگ زدگی در این مناطق استفاده از تابلو برق بسیار توصیه می شود.
همچنین این محصول در محیط های خانگی و صنعتی که هزینه اندکی برای تابلو برق ها در نظر گرفته شده است، استفاده می شود. این تابلوها با توجه به کارآیی و ویژگی هایی که دارند، مقرون به صرفه و بسیار پر کاربرد می باشند.
موارد کاربرد و استفاده از تابلو برق پلاستیکی یا پلیکربنات
تابلو برق های پلاستیکی و به طور کلی تمام تابلو برق ها کاربردهای بسیاری دارند که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.
- مدیریت بهتر تجهیزات الکترونیکی از طریق دسترسی راحت به آن ها
- کاربرد آن ها برای دسته بندی و مرتب سازی کابل ها و قطعات الکترونیکی
- نظم دهی و سازمان دهی به پروژه
- محافظت از قطعات و وسایل الکتریکی در شرایط محیطی
- استفاده از ان ها به منظور جلوگیری از وارد شدن شوک به نیرو های کار و افراد دیگر
- افزایش ایمنی محیط کار
مقایسه تابلو برق فلزی و تابلو برق پلاستیکی
مدل پلاستیکی این تابلو برقها مقاومتی بیشتر از دو برابر مدل فلزی دارند و همینطور ویژگیهای مکانیکی بهتر دارند. تابلو برق روکار پلاستیکی زنگ نمیزند و برای محیط های باز به خصوص مناطق مرطوب مناسب هستند.
انواع تابلو برق پلاستیکی
این نوع از تابلو برقها، با توجه به نوع ساخت درب آن، به دو دسته تقسیم میشوند:
- تابلو برق پلاستیکی درب مات که به صورت توکار استفاده میشوند.
- تابلو برق پلاستیکی درب شفاف که اصطلاحا به آن تابلو برق پلی کربنات نیز میگویند و به صورت روکار استفاده میشوند.
از لحاظ نوع کاربرد نیز میتوان این تابلوها را به دستههای مختلفی تقسیم کرد. برخی از انواع پرکاربرد آنها، عبارتند از:
- تابلو برق کنترل
- فرمان موتوری : جهت کنترل موتورهای سه فاز
- تابلو برق صنعتی : برای توزیع در یک واحد صنعتی
- تابلو برق ساختمان : جهت انتقال جریان در یک واحد مسکونی
تابلو برق پلاستیکی ضد آب
از این نوع تابلو برق برای محافظت از انواع پلاگینها، کابلهای برق، انواع پریزها و سایر تجهیزات آسیب پذیر در برابر اثرات آب و هوایی مانند باران و پاشیده شدن آب استفاده میشود. همچنین تابلو برق ضد اب پلاستیکی در پروژههای نورپردازی منظره، بخاری پاسیو، پمپ آبنما و برق محوطه ایمنی کامل را حاصل مینماید.
تابلو برق پلاستیکی روکار
از تابلو برق روکار پلاستیکی در هر زمان استفاده میشود زیرا به دلیل نصب بر روی دیوار مانند جعبه تقسیم جز پرکاربرد ترین نوع در تابلو برق ها است. همچنین درجه حفاظت تابلو برق روکار بالاتر از نوع توکار آن است و مناسب برای فضا و محیطهای باز و خارجی میباشد. تابلو برق پلاستیکی ضد آب در این دسته قرار دارد.
تابلو برق پلاستیکی توکار
از تابلو برق توکار پلاستیکی در هنگام ساخت و ساز در داخل ساختمان استفاده میشود که بدنه آن طبق نظر مهندس برق درون دیوار قرار میگیرد و قابل مشاهده نمیباشد ولی درب تابلو برقهای پلاستیکی روکار روی دیوار برای دسترسی به کلیدهای داخلی قابل مشاهده است. شما اغلب این نوع از تابلو برق را در راهرو و بخش ورودی هم واحد مشاهده میکنید.