مقالات

بوبین چیست؟ معرفی انواع بوبین

بوبین چیست؟

در این مقاله از فرنام الکتریک قصد داریم همه چیز را در رابطه با بوبین چیست؟، انواع بوبین و… بگوییم، بنابراین تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

بوبین چیست؟

بوبین عنصری است که انرژی را به صورت میدان مغناطیسی در هسته ذخیره می‌کند، بنابراین انرژی جریان الکتریکی را به انرژی میدان مغناطیسی یا برعکس تبدیل می‌کند. تغییر جریان عبوری از سیم‌پیچ‌ها منجر به تولید نیروی محرکه الکتریکی در جهتی می‌شود که این تغییر را خنثی می‌کند. به طور مشابه، میدان مغناطیسی قابل تغییر که به هسته نفوذ می‌کند باعث القای ولتاژ می‌شود.

مدار‌های الکتریکی به روش‌های مختلفی طبقه‌بندی می‌شوند. یک مدار جریان مستقیم جریانی را حمل می‌کند که فقط در یک جهت جریان دارد. مدار جریان متناوب جریانی را حمل می‌کند که در هر ثانیه چندین بار به جلو و عقب می‌زند، مانند اکثر مدار‌های خانگی.

مدار سری شامل مسیری است که در طول آن کل جریان از هر جزء عبور می‌کند. یک مدار موازی شامل انشعاباتی است که جریان تقسیم می‌شود و تنها بخشی از آن از هر شاخه‌ای عبور می‌کند. ولتاژ یا اختلاف پتانسیل در هر شاخه از مدار موازی یکسان است، اما جریان‌ها ممکن است متفاوت باشند.

به عنوان مثال، در یک مدار الکتریکی خانگی، ولتاژ یکسانی بر روی هر چراغ یا وسیله‌ای اعمال می‌شود، اما هر یک از این بار‌ها، با توجه به توان مورد نیاز خود، مقدار متفاوتی جریان می‌کشند. تعدادی از باتری‌های مشابه که به صورت موازی متصل شده‌اند جریان بیشتری نسبت به یک باتری ارائه می‌دهند، اما ولتاژ آن مانند یک باتری است. مدار مجتمع را نیز ببینید. بوبین موتور سیکلت چیست؛ بوبین بخاری چیست؛ بوبین بخاری گازی چیست؛ این‌ها سؤالاتی هستند که توسط خیلی از افراد پرسیده می‌شوند. در اصل هرکدام از این‌ها با توجه به کاربردی که دارند، نامگذاری می‌شوند؛ مثلاً بوبین موتورسیکلت در موتور سیکلت جای داده می‌شود

بوبین چیست؟

کاربرد‌های ببوبین چیست؟

بوبین‌ها برای موارد زیر استفاده می‌شوند:

  • مسدود کردن جریان متناوب در مدار
  • اتصال کوتاه جریان مستقیم (ولتاژ)
  • اندازه‌گیری زمان بر اساس کاهش جریان جریان
  • ساخت مدار نوسانی
  • ساخت فیلتر برای فرکانس‌های خاص
  • کاهش یا افزایش ولتاژ
  • و…

بوبین چیست؟ معرفی انواع بوبین

طبقه بندی انواع مختلف بوبین براساس مواد، طراحی و عملکرد آنها انجام میگردد که عبارت اند از:

  • AC لمینیت
  • DC- C Frame
  • DC- D Frame
  • خطی
  • روتاری یا چرخشی

بوبین چیست؟ – انواع آن

AC لمینیت

بوبین AC لمینیت از یک هسته فلزی و یک سیم پیچ تشکیل شده است. هسته با یک فلز چند لایه ساخته شده تا جریان سرگردان ورودی به مدار را کاهش دهد، این موضوع به بهینه سازی این ابزار کمک شایانی میکند. انواع AC لمینیت ها از مزیت خاصی برخوردار هستند به طوری که توانایی ایجاد جریان هجومی بالا به هنگام اتصال ماشین آلات به منبع تغذیه را دارند.
بوبین AC لمینیت در تجهیزات مختلفی که نیاز به راه اندازی دارند مانند تجهیزات پزشکی، قفل، وسایل نقلیه، تجهیزات صنعتی، چاپگرها و برخی از لوازم خانگی مورد استفاده قرار گیرد.

کنتاکتور 150 آمپر پارس فانال،بوبین 220 AC،مدل PFC-150

DC C-Frame

حرف C به طراحی قاب در این ابزار اشاره دارد. بوبین DC C-Frame فقط یک قاب به شکل حرف C دارد که در اطراف سیم پیچ پوشانده شده است. DC C-Frame ها اگرچه به طراحی و پیکربندی برای کار با جریان DC شهره اند اما می توان از آنها در تجهیزاتی که برای برق متناوب طراحی شده اند نیز بهره برد.
از این نوع بیشتر در ماشین های بازی، شاتر عکاسی، اسکنرها، قطع کننده های مدار (CBs)، دستگاه های شمارنده های اسکناس و … استفاده می شود.

DC D-Frame

بوبین DC D-Frame دارای یک قاب دو قطعه ای است که به عنوان کاوری برای سیم پیچ ها در نظر گرفته شده است. این نوع عملکردی مشابه انواع C-frame دارند از این رو D-frame نیز می تواند با برق متناوب مورد استفاده قرار گیرد و دارای عملکردی کنترلی میباشند.
DC D-frame نیز به مثابه مدل قبل در کاربرد هایی مانند دستگاه های بازی، دستگاه های خودپرداز و همچنین مصارف پزشکی مانند آنالیز کننده خون و گاز استفاده می شود.

بوبین خطی

حال به معرفی دسته ای میپردازیم که بیشتر در بین مصرف کنندگان شهره است. بوبین های خطی شامل یک سیم پیچ سیم است که به دور یک هسته فلزی متحرک پیچیده شده و به ما کمک می کند تا نیروی کشش یا فشار را به یک وسیله مکانیکی اعمال کنیم.
این نوع بوبین ها بیشتر در دستگاههای راه اندازی به کار برده میشوند. مکانیسم سوئیچینگ به تکمیل مدار کمک کرده و به جریان اجازه می دهد تا یک مکانیزم، کاملاً جریان یابد. این ابزارها به ویژه در اتوماسیون، مکانیزم درب ایمن، موتورهای استارتر اتومبیل و دوچرخه استفاده می شوند.

بوبین چیست؟

بوبین روتاری

بوبین دوار یا چرخشی نوع منحصر به فردی از این ابزار هاست که برای کاربردهای مختلف در مواردی که نیاز به فرآیند کنترل اتوماتیک میباشد مورد استفاده قرار می گیرد. این مدل نیز با همان اصل بوبین های دیگر کار می کند و دارای همان عناصر، سیم پیچ و هسته است، اما عملکرد آنها متفاوت دارد.

هسته فلزی بر روی یک دیسک نصب شده و دارای شیارهای کوچکی در زیر آن است، اندازه شیارها دقیقاً با شکاف های بدنه شیر برقی مطابقت دارد. همچنین دارای بلبرینگ های ساچمه ای برای حرکت آسان است.
هنگامی که شروع به کار اتفاق می افتد، هسته به سمت بوبین کشیده می شود و هسته دیسک شروع به چرخش می کند. این تنظیم در بین هسته و بدنه جایگاهی فنری خواهد داشت. هنگامی که منبع تغذیه جدا شد فنر هسته دیسک را دوباره به موقعیت اولیه خود برمیگرداند.

مدل روتاری در مقایسه با دیگر سلونوئیدها از مقاومت بیشتری برخوردار است. آنها در اصل فقط برای سازوکارهای دفاعی طراحی شده اند، اما امروزه می توان آنها را در بسیاری از مکانیسم های صنعتی خودکار مانند لیزر و شاتر یافت.

عوامل تاثیرگذار بر عملکرد بوبین چیست؟

قدرت و سرعت عملکرد بوبین به موارد زیر بستگی دارند:

  • تعداد دورهای سیم پیچ
  • قطر سیم مورد استفاده
  • جنس هسته
  • ابعاد و شکل هسته
  • شدت جریان ورودی

با شناخت مشخصات و طرز کار بوبین با توجه به نوع کاربرد مورد نظر می توان مولفه های ساختاری بوبین را به گونه ای انتخاب کرد که شرایط مورد نظر را تحقق بخشند.

مثلا برای فضاهای کوچک می توان با سیم پیچی چند لایه، افزایش طول سیم و استفاده از هسته فریت میدان مغناطیسی مطلوب را به دست آورد.

سخن پایانی

در این مقاله در مورد بوبین چیست صحبت شد؛ همان‌طور که گفتیم، بوبین‌ها انواع مختلفی دارند و هرکدام به نوعی برای کاربرد‌های متفاوتی استفاده می‌شوند؛ ممکن است هرکدام از بوبین‌ها از اجزای یکسانی تشکیل شده باشند ولی در اصل کارائی متفاوتی دارند. اگر با وجود موارد گفته شده، سؤالی در این زمینه دارید می‌توانید با کارشناسان ما در تماس باشید و راهنمایی‌های لازم را در این زمینه دریافت کنید.