کاربرد ساعت نجومی در کشاورزی : ساعت نجومی بدون دریافت نور و تنها با استفاده از طول و عرض جغرافیای هر منطقه و ساعت طلوع و غروب خورشید را محاسبه نموده و سیستم روشنایی را کنترل می کند.
با توجه به عدم دخالت نور محیط درساعت نجومی، دقت کنترل این سیستم بسیار بالا می باشد ازساعت نجومی می توان برای مصارف غیراز روشنایی بطور مثال در صنعت برای روشن کردن و خاموش کردن یک دستگاه در یک زمان معین استفاده کرد البته خروجی رله ساعت نجومی می بایست حتما به یک کنتاکتور فرمان دهد و از تیغه های قدرت آن برای مصرف کننده ها استفاده کرد.
صنعت کشاورزی یکی از مهمترین تولیدات داخلی است و نقش بسیار مهمی در صادرات و تامین امنیت غذایی ایران می باشد. ایران طبق آمار جهانی جزو 7 کشور اول تولید 22 محصول مهم کشاورزی است از جمله پسته، زعفران و زرشک و جزو کشورهای رتبه ی بالا در تولید محصولات کشاورزی دیگر از جمله خرما، سیب، گندم، غلات، آجیل، تنباکو و … است.
با توجه به اینکه ایران دارای تنوع اقلیمی و آب و هوایی است کاربرد ساعت نجومی در کشاورزی بیشتر مورد توجه قرار می گیرد، ایران زیر ساخت بسیار قوی در صنعت کشاورزی در اختیار دارد. این امر ایران را جزو کشورهای کار آمد در صنعت کشاورزی و تولید محصولات کشاورزی در خاور میانه تبدیل کرده است. برای مطالعه بیشتر تا پایان همراه فرنام الکتریک باشید.
کاربرد ساعت نجومی
با توجه به نصب دستگاه در داخل تابلو و عدم تاثیر عوامل طبیعی روی آن و همچنین دقت بالای آن، این فتوسل الکترونیکی مورد توجه مصرف کنندگان جهت کنترل سیستم های روشنایی معابر – باغ های بزرگ – پارک ها و راه اندازی لوازم الکتریکی قرار گرفته است.
مزایای ساعت نجومی
- دقت بالا در محاسبه طلوع و غروب خورشید
- عدم دخالت شرایط جوی ( گرد و غبار و هوای ابری) در عملکرد سیستم
- حفاظت از بوبین کنتاکتور در برابر نوسانات ولتاژ
- امکان روشن نمودن لامپ ها به صورت دستی
- دارای تایمر قابل تنظیم از یک تا دوازده ساعت
- قابلیت تغییر یا عدم تغییر ساعت تابستانه و زمستانه
- نمایش ولتاژ برق شبکه
- حفظ تاریخ ساعت وکلیه تنظیمات پس از قطع برق ورودی
- استفاده از باطری لیتیم بدون نیاز به شارژ
- دارای سی کد از پیش تعیین شده جهت سهولت
- امکان وارد نمودن آفست در طلوع و غروب خورشید
کاربرد ساعت نجومی در کشاورزی : آبیاری در کشاورزی
کاربرد ساعت نجومی در کشاورزی : صنعت کشاورزی با چالش های زیادی روبه رو می باشد. کم شدن منابع آبی زیر زمینی و عدم بارش ها با پراکندگی یکسان، آفت ها، کشاورزی سنتی و … از مواردی ست که باعث ایجاد چالش و مشکل برای کشاورزی امروزی گشته است. این مسایل با یک مدیریت درست و برنامه ریزی صحیح، قابل حل و رسیدگی می باشد.
یکی از مهم ترین مسائلی که کشاورزان با آن به مشکل بر می خورند، مسئله ی حق آبه ی کشاورزان و زمین های کشاورزی است.
پیشرفت تکنولوژی و روش های نوین کشاورزی منجر به کاهش مصرف آب، افزایش بازدهی کشاورزی و تولید بیشتر محصولات نسبت به گذشته شده است.
بر اساس آبیاری سنتی در زمین های کشاورزی، کشاورزان حق دارند در ساعات مشخصی از منبع مشترک آبی که برای آبیاری زمین های خود در نظر گرفته اند، آب را برای آبیاری به زمین خود جاری نمایند.
اگر کشاورز فراموش کند یا دیرتر برای آبیاری اقدام نماید، و یا فراموش کرده و بیشتر به زمین خود آب سرازیر نماید، این باعث می شود که مساوات و عدالت در این مورد رعایت نشده و یا محصولات یک زمین سیراب گردیده و زمین دیگر تشنه بماند. این چالش در بعضی موارد باعث مجادلات بزرگ و زد و خورد و درگیری گردیده است.
مورد دیگر آبیاری بعضی از محصولات در زمان های مشخص در شبانه روز است که بایستی این محصولات در یک زمان مشخص در روز، شب، نیمه های شب و یا … آبیاری گردد.
در چنین مواقعی نیاز به تجهیزات کشاورزی نیز بیشتر شده است. از جمله ی این تجهیزات می توان به تجهیزات آبیاری قطره ای، لوله کشی، تابلو برق، موتور آب و تجهیزات و ادواتی که کارهای مختلف در زمینه ی کشاورزی را با دقت کنترل می نمایند. این دقت و کنترل باعث افزایش بهره وری و کیفیت محصول می گردد.
کاربرد ساعت نجومی در کشاورزی و آبیاری
ساعت نجومی با زمان بندی دقیق، انعطاف پذیر و کاربر پسند خود قادر به حل این مسئله می باشد.
بدین صورت که اگر دو یا چند زمین کشاورزی در کنار هم بوده و از یک منبع آبی و یک تابلو برق استفاده می نمایند، می توان با استفاده از ساعت فرمان نجومی و اتصال هر خروجی به یک لوله خروجی منبع آب و زمان بندی صحیح، آبیاری را در زمان مشخص شده ی هر کشاورز و به صورت کاملا عادلانه انجام داد. این مسئله باعث کاهش مصرف آب و جلوگیری از هدر رفت آن و افزایش بازدهی کشاورزان و محصولات با کیفیت کشاورزی می شود.
کاربرد ساعت نجومی در کشاورزی و گلخانه ها
علاوه بر این مورد، از ساعت نجومی می توان در گلخانه ها و مراکز پرورش محصولات گلخانه ای نیز استفاده نمود.
در کشاورزی امروزه، با توجه به کمبود منابع آبی و خاک، استفاده از شرایط مکانیزه در هر مبحثی، دارای ضرورت می باشد.
تولید نشا در گلخانه های بزرگ و مکانیزه نیز جزو همین موارد می باشد. تولید نشا جزو موارد پر سود و اشتغال زا ست که باعث کاهش مصرف آب، خاک، بذر و هزینه های بالا می گردد. این افزایش هزینه ها و افزایش بذر و محدودیت نهاده های تولید باعث روی آوردن بسیاری برای تولید نشای مرغوب جهت مصارف کشاورزی در گلخانه ها گردیده است.
از جمله ی این سیستم ها می توان به سیستم های پاششی آب بر روی نشا ها و زمان بندی آن در ساعات مختلف می باشد. در گلخانه های تولید نشا، جهت آبیاری از بوم های آبیاری به صورت پاششی و یکنواخت بر روی نشاها استفاده می شود.این روش از بروز کمترین آسیب به نشاها جلوگیری می نماید. با استفاده از ساعت نجومی ، علاوه بر کنترل دقیق زمان آبیاری، می توان از حداقل نیرو نیز جهت این امور بهره برد.
ساعت نجومی و تنظیم زمان نوردهی گلخانه ای
مورد دیگر که در گلخانه ها می توان در نظر گرفت، سیستم تامین نور و نوردهی گلخانه ای می باشد.
شدت نور دریافتی از خورشید و طول دوره ی نور، در گیاهان مختلف، متفاوت می باشد. برای کاهش این نوردهی می توان از سایه بان استفاده نمود و برای افزایش آن، بایستی از سیستم های نور مصنوعی استفاده شود. این نوردهی باید بسیار دقیق و اصولی باشد چرا که زیاد یا کم شدن زمان نوردهی مصنوعی باعث ایجاد آسیب به نشای گیاه می گردد.
این زمان بندی جهت روشن یا خاموش شدن چراغ ها یا متریال نوردهی مصنوعی را می توان با ساعت نجومی هفتگی به راحتی انجام داد. در زمان های مورد نظر یا ساعاتی از شبانه روز که کارشناس مربوط به امور گیاهان در نظر می گیرد می توان برنامه ریزی نموده و بدون حضور در هر ساعت شبانه روز، منابع نوری به صورت خودکار خاموش یا روشن شود.
ساعت نجومی و سیستم سرمایشی و گرمایشی گلخانه ای
مورد دیگر در گلخانه ها سیستم گرمایشی و سرمایشی است. این سیستم ها با توجه به اقلیم به صورت مجزا بایستی کنترل شده و مانند سیستم نوردهی و آبیاری در ساعاتی از شبانه روز، روشن و یا خاموش گردد.
ساعت نجومی با قابلیت برنامه ریزی قطع و وصل خودکار به صورت نجومی و یا بر اساس ساعت، قادر به انجام این امور را با استفاده از نرم افزار مربوط به ساعت فرمان، در کوتاه ترین زمان و با هزینه ای کم و استفاده از حداقل نیرو می باشد. کافی است مسئول مربوطه تمامی این برنامه ریزی ها را با نصب ساعت نجومی در تابلو برق گلخانه و اتصال خروجی های مورد نظر خود به آن، تحت کنترل خود قرار دهد.
در پایان باید به این نکته اشاره نمود که با یک مدیریت صحیح و کارآمد، می توان به بهترین شکل از منابع موجود استفاده نمود. با چنین مدیریتی می توان با کم ترین هزینه به بازدهی بالا با کیفیتی مطلوب دست پیدا نمود.
تنظیمات دستگاه
نمونه های مختلف ساعت نجومی در بازار وجود دارد شما میتوانید با تهیه یکی از برندها و مطالعه کاتالوگ آن به منو و تنظیمات دستگاه دسترسی یابید. همچنین می توانید ساعت، تاریخ شمسی، زمان روشن شدن و خاموش شدن دستگاه، اختلاف ساعت تابستانه و زمستانه و کد منطقه زمانی خود را تنظیم نموده و تجهیزات روشناییتان را بهطور خودکار روشن و خاموش نمیایید.