کاربرد برق صنعتی چیست؟ برق صنعتی چیست؟ برق صنعتی چه تجهیزاتی لازم دارد؟ مطالبی است که در ادامه به آن میپردازیم.
برق صنعتی به برق سهفاز استفاده شده در کارخانهها و مراکز صنعتی گفته میشود. این جریانات فشار قوی برای تولید توان و گشتاورهای بالا توسط ماشینها مصرف میشود. مجموعه اجزای برق سه فاز در واقع عناصر الکتریکی هستند که برای کنترل، قطع و وصل و انتقال برق سهفاز در تابلوهای برق، صنعت و یا مثلاً تجهیزات پله برقی شهری به کار رفتهاند.
برق سهفاز بیشتر در مراکز صنعتی و تابلوبرقها استفاده میشود؛ اما قسمتهای برق و تأسیسات در ساختمانهای مسکونی نیز از حوزههایی هستند که از برق سهفاز بهره زیادی میبرند.نیروگاهها دو نوع برق به صورت صنعتی و خانگی تولید و توزیع میکنند. جریان برق مورد نیاز کارخانههای صنعتی سهفاز و ولتاژ آن 380 ولت است. در واقع این نوع برق شامل مدارهای توزیع و انتقال برق سهفاز بوده و با تجهیزات مختلفی پیادهسازی میشود. برای بررسی بیشتر و آشنایی با کاربرد برق صنعتی تا انتهای مقاله همراه فرنام الکتریک باشید.
برق صنعتی چیست و چه مواردی را در بر می گیرد؟
در یک تعریف ساده، کاربرد برق در صنعت را می توان در معنا و مفهوم برق صنعتی قلمداد نمود. مطابق با این تعریف، کنترل و مدیریت و استفاده از جریان الکتریکی در محیط ها و کارخانه های صنعتی، مصداقی از برق صنعتی به شمار می رود.
به عبارت دیگر، کنترل جریان برق وارد شده به کارگاه ها یا کارخانجات صنعتی را می توان تعریف آکادمیک تخصص برق صنعتی برشمرد. با کمک این تخصص فرآیند فعال سازی یا غیر فعال سازی (روشن و خاموش کردن) تجهیزات صنعتی به راحتی انجام می شود.
به طور معمول، جریان برق مورد استفاده در کارخانه های صنعتی از نوع سه فاز و ولتاژ کاری 380 ولت می باشد.
نیروی برق غالبا به دو شکل برق خانگی و صنعتی توزیع می گردد. از این جهت، جریان برق خانگی با عنوان جریان تک فاز و برق صنعتی با نام جریان سه فاز شناخته می شود.
بر این اساس، جریان برق سه فاز مورد استفاده در اغلب صنایع، در مفهوم برق صنعتی تعبیر می گردد. همچنین، برای تامین جریان الکتریکی پله برقی و آسانسورها در محیط های شهری، برق صنعتی کاربرد دارد.
بنابراین، برق صنعتی یا سه فاز نوعی از سیستم های توزیع و انتقال برق بوده که توسط تجهیزات مختلف پیاده سازی می شوند.
کاربرد برق صنعتی شامل چه مواردی است؟
شاید این سوال برای شما هم پیش بیاید که رشته برق صنعتی، شامل چه مواردی میشود. در این بخش به این سوال پاسخ دادهایم که شامل موارد زیر میشود:
- کلید الکتریکی از نوع سه فاز را به کمک یک کلید صفرو یک گردان روشن و خاموش میکنیم.
- خاموش و روشن کردن موتور تک فاز به کمک کلید گردان.
- راه اندازی کردن پمپ آب کشاورزی ویا یک پمپ شناور سه فاز به کمک کلیدی به نام ستاره مثلث.
- روشن خاموش کردن کمپرسور به کمک یک کنتاکتور.
- کنترل کردن یک موتور به وسیله یک رله هوشمند.
- مواقعی که میخواهیم موتور یک نوار نقاله را روشن کنیم.
- زمانی که برق سه فاز ورودی یک کارگاه را به کمک چند کلید اتوماتیک بین تجهیزات مختلف کارگاه تقسیم میکنیم.
- زمانی که توان راکتیو یک کارگاه را به کمک چند عدد خازن کنترل و کاهش میدهیم.
- زمانی که مقدار جریان هر یک از فازهای یک کارگاه یا یک ساختمان مسکونی،تجاری را به کمک آمپرمتر دیجیتالی تابلویی برروی درب یک تابلو برق نمایش میدهیم.
- مواقعی که میخواهیم روشنایی کارگاه رابه کمک یک کنتاکتور و دو شستی استارت و استاپ،خاموش و روشن کنیم.
- وقتی که یک موتور سه فاز مربوط به راه اندازی نوار نقاله را به کمک دستگاهی بانام سافت استارت خیلی نرم و آرام راه اندازی میکنیم تا کمترین لرزشی در هنگام راه اندازی برروی نوار نقاله داشته باشیم.
- زمانی که میخواهیم دور یک موتور سه فاز رابه کمک دستگاهی بانام درایو الکتریکی کنترل کنیم.
به این نکته توجه داشته باشید که موارد گفته شده تنها تعدادی از کاربردهای برق صنعتی است.
تابلوی برق صنعتی چیست؟
همانطور که گفته شد ، تابلو برق صنعتی یکی از مهم ترین مباحث این رشته است. برای اینکه پنل های الکتریکی صنعتی را به خوبی یاد بگیرید ، ابتدا باید بدانید که مفاهیمی مانند مدارها و پارامترهای روشنایی و خود صفحه الکتریکی چیست. تابلو برق اجزایی است که در آنها لوازم و تجهیزات الکتریکی در کارخانه در داخل آن قرار می گیرد. تابلو برق برای کنترل فرآیندهای صنعتی و توزیع برق بین دستگاه ها استفاده می شود. پانل برق صنعتی از اجزای مختلفی تشکیل شده است که عبارتند از: فیوز ، ترانسفورماتور جریان ، لامپ سیگنال ، بی متال ، کلید اتوماتیک ، سوئیچ انتخابی ، سوئیچ صرفه جویی در مصرف انرژی ، رله ، متعادل کننده، دکمه توقف و شروع و غیره. تابلو های برق صنعتی به چندین بخش مختلف تقسیم می شوند که با توجه به عملکرد ، موقعیت ، استاتیک و شکل ساختمان تقسیم می شوند.
تجهیزات برق صنعتی چیست؟
برخی از اصلیترین تجهیزات برق صنعتی عبارتند از:
1- کنتاکتور
کنتاکتور از تجهیزات کاربردی برای قطع و وصل کردن جریان الکتریکی، اعم از تک فاز و سه فاز به شمار می رود. محفظه، بوبین و تیغه، سه بخش اصلی این قطعه را شامل می شوند. همچنین، رله حرارتی و تیغه کمکی را می توان از بخش های فرعی کنتاکتور قلمداد نمود.
2- رله بی متال
رله بی متال از دیگر تجهیزات برق صنعتی بوده که غالبا برای محافظت از موتور الکتریکی در برابر جریان اضافه بار مورد استفاده قرار می گیرد. رله بیمتال از اتصال دو فلز غیر همجنس به یکدیگر ساخته می شود.
3- کلید مینیاتوری
قطع و وصل کردن و محدود کردن جریان الکتریکی، از وظایف مهم کلید مینیاتوری یا فیوز محسوب می شود. کلیدهای مینیاتوری در ردیف تجهیزات پرکاربرد برق صنعتی قرار می گیرند. مکانیزم عملکرد فیوزهای مینیاتوری به دو شکل حفاظت در برابر اضافه بار (بی متالی) و حفاظت از اتصال کوتاه (مغناطیسی) صورت می پذیرد.
4- کلید اتوماتیک
کلید اتوماتیک در برابر اتصال کوتاه و جریان اضافه بار از وسایل برقی، مدارهای روشنایی، تجهیزات صنعتی و سیم و کابل های مدار حفاظت به عمل می آورد.
5- کلید حرارتی
کلیدهای حرارتی از دیگر تجهیزات محافظت کننده در برق صنعتی بوده که از کارکرد و امنیت بسیار بالایی برخوردار هستند. این کلیدها ضمن قطع جریان حرارتی، امکان قطع کردن جریان مغناطیسی را نیز دارند.
6- شاسی
برای ارسال فرمان قطع و وصل به کنتاکتور و رله ها، از شاسی استفاده می گردد. شاسی ها بر مبنای نوع فرمان دادن، شکل ظاهری، رنگ و قطر در انواع مختلفی موجود می باشند.
7- ترمینال ریلی
اتصال تجهیزات مربوط به برق صنعتی به یکدیگر، از طریق ترمینال ریلی انجام می شود. ترمینال ریلی دو یا چند طبقه، فشاری و ترمینال ریلی معمولی، از انواع مختلف این تجهیز به شمار می روند.
PLC یا کامپیوتر دیجیتال در برق صنعتی
مفهوم مهم دیگر در برق صنعتی موضوع PCL است که در آموزش این رشته نیز به آن اشاره می شود. پیشرفت در تکنولوژی همچنین بر برق صنعتی تأثیر گذاشته است. به طوری که آنها از دستگاه های دیجیتال برای کنترل روند دستگاه های صنعتی استفاده می کنند. PCL یکی از به روزترین تجهیزات است که امروزه به طور گسترده ای در زمینه برق صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. PCL یک دستگاه دیجیتال صنعتی است که برای کنترل فرایندهای تولید مانند مونتاژ و غیره استفاده می شود. از PCL علاوه بر این رشته در صنایع شیمیایی ، پلاستیک ، ساخت و ساز و ماشین آلات و … نیز استفاده می گردد.
کاربرد های PLC و مزایای آن
- امکان اتصال به شبکه
- شتاب عملکرد بالا
- ضریب دقت بالا
- ایمنی و امنیت
- انعطاف پذیری بالا
- امکان خواندن ورودی هایی با فرکانس بالا
- امکان مدیریت آن با رایانه مرکزی
- امکان انتقال اطلاعات و داده ها به سیستم و سایر دستگاه های صنعتی
وظایف برقکار در برق صنعتی چیست؟
دانش تجهیزات الکتریکی در صنعت شما را به یک برقکار حرفه ای تبدیل نمی کند. شخصی می تواند به عنوان یک برق کار صنعتی که در دوره های برق صنعتی درجه دو و درجه یک کار کرده است و می تواند دوره های آموزش عالی را بگذراند. همچنین ، برق کاران صنعتی باید با انواع سیستم های کنترل ، ترانسفورماتور سه فاز ، مدارهای روشنایی و کنترل گرما ، PCL کار کرده باشند. شما باید با این موارد کاملاً آشنا باشید و بتوانید با آنها کار کنید. در واقع ، صرف گذراندن دروس تئوری در دانشگاه ، فرد را به برق کار صنعتی تبدیل نمی کند. زیرا سیستم الکتریکی صنعتی تا حدودی پیچیده تر و دشوارتر از ساختمان است و همه از عهده آن بر نمی آیند و هرگونه اختلال می تواند سیستم یک کارخانه را مختل کند.