مقالات

راهنمای نصب جعبه تقسیم برق

نصب جعبه تقسیم برق

راهنمای نصب جعبه تقسیم برق : جعبه تقسیم یا جعبه ترمینال به محصولاتی می‌گویند که دارای جنس فلزی یا پلاستیکی بوده و سیم های داخل ساختمان درون این جعبه‌ها به هم وصل شده‌اند. اگر به جعبه تقسیم‌های موجود در منازل نگاهی بیندازید متوجه می‌شوید که عموماً این جعبه‌ها در سقف، گچ دیوار یا بتن جاگذاری می‌شوند.

از آنجایی که از این جعبه‌ها هم در فضاهای سرپوشیده و هم در فضاهای باز استفاده می‌شود، انواع مختلفی از آن به بازار عرضه شده است که نوع ضد آب آن مناسب استفاده در فضای باز است و از قیمت بیشتری برخوردار می‌باشد. فرنام الکتریک در این مطلب قصد ارائه راهنمای خرید جعبه تقسیم برق ساختمان به شما را دارد. پس چنانچه شما هم قصد خرید این محصول را دارید، بهتر است خواندن ادامه این مقاله را از دست ندهید.

جعبه تقسیم برق چیست؟

یکی از اجزای اصلی سیستم برق ساختمان، جعبه تقسیم می‌باشد. وجود جعبه تقسیم در ساختمانی لازم و ضروری می‌باشد. در واقع از این جعبه جهت تقسیم و انشعاب گرفتن سیم‌های برق استفاده می‌شود. جعبه تقسیم در مدل‌های مختلفی تولید و روانه بازار شده است و امروزه از متریال‌هایی مثل انواع مختلف فلزات نظیر آلومینیوم و استیل، ورق‌های گالوانیزه و پلاستیک برای تولید این جعبه‌ها استفاده می‌شود.

نکته مهمی که در این میان وجود دارد این است که نصب جعبه تقسیم برق باید با رعایت کلیه نکات ایمنی انجام شود تا از برق گرفتگی و خطراتی نظیر این پیشگیری به عمل آورده شود. برای تقسیم بندی جعبه تقسیم، علاوه بر توجه به جنس آنها به نحوه نصب جعبه تقسیم بر روی بدنه و دیوار نیز توجه می‌شود. بر این اساس جعبه تقسیم‌ها به دو دسته جعبه تقسیم روکار و جعبه تقسیم توکار دسته‌بندی می‌گردند.

انواع جعبه تقسیم برق از لحاظ جنس

جنس بدنه در انتخاب انواع جعبه تقسیم برق اهمیت زیادی دارد. در ادامه با انواع جعبه تقسیم برق از لحاظ جنس بدنه آشنا خواهیم شد:

انواع جعبه تقسیم برق پلاستیکی:

یکی از پرکاربردترین جعبه تقسیم ها در صنعت برق ساختمانی، جعبه تقسیم پلاستیکی است. این جعبه دارای ویژگی هایی همچون مقاومت مکانیکی، ضد ضربه بودن، و نیز مقاومت شیمیایی و عایق الکتریکی بالا بوده و هزینه آن نیز نسبت به سایر انواع جعبه تقسیم برق کمتر است.

انواع جعبه تقسیم برق گالوانیزه:

این جعبه تقسیم برق در دو شکل گالوانیزه گرم و گالوانیزه سرد تولید می شود. ویژگی منحصر بفرد این جعبه تقسیم محافظت در برابر خوردگی است و در محیط های باز که خطر زنگ زدگی یا خوردگی وجود دارند، به کار می روند.

جعبه تقسیم برق آلومینیومی:

جنس این جعبه همانطور که از نامش بر می آید از آلومینیوم است. استحکام بالای این نوع جعبه تقسیم سبب می شود که کارایی زیادی داشته باشد. به دلیل جنس آنها و دارای ویژگی های حرارتی و مکانیکی از آنها در صنایع، بنادر یا کشتی سازی بهره می گیرند. نصب انواع جعبه تقسیم برق آلومینیومی در محیط های باز، مرطوب و پرفشار توصیه شده و دارای ویژگی های منحصربفردی همچون مقاومت در برابر فشار، گرما، سرما و رطوبت هستند.

جعبه تقسیم برق پلی کربنات:

مقاومت در برابر ضربه، عدم تغییر رنگ و تغییر شکل و همچنین کاهش خطر برق گرفتگی از ویژگی های انواع جعبه تقسیم برق پلی کربنات است. پلی کربنات جزء سخت ترین مواد پلاستیکی است که جایگزین شیشه و پلاستیک شده است. نصب این نوع جعبه ها در محیط های مرطوب و باز معمولا توصیه می شود.

راهنمای نصب جعبه تقسیم برق

کاربردهای جعبه تقسیم برق

گفتیم که جعبه تقسیم برق، یکی از پر استفاده‌ترین محصولات در سیستم برق یک ساختمان است. این محصولات مزایای زیادی دارند. در ادامه به برخی کاربردهای آن اشاره می‌کنیم:

  • جعبه تقسیم از تماس افراد با سیم‌های برق در ساختمان جلوگیری می‌کند.
  • با استفاده از جعبه تقسیم می‌توان سیم‌ها را در برابر آلودگی‌هایی مانند روغن و گرد و غبار محافظت کرد.
  • در صورتی که برای سیم‌های ساختمان از جعبه تقسیم استفاده کنیم، از آسیب‌های بیرونی مانند جویده شدن توسط حیوانات موذی محافظت می‌شوند.
  • در صورتی که مشکلی برای سیستم سیم‌کشی در ساختمان به وجود آمد،‌ یا به هر دلیلی نیاز به بررسی مجدد سیم‌ها بود، در صورت استفاده از جعبه تقسیم می‌توان دسترسی راحت‌تری به این سیم‌ها داشت و چینش آن‌ها را مدیریت کرد.
  • استفاده از جعبه تقسیم برق سبب می‌شود تا سیم‌ها از برخورد با آب و رطوبت در امان باشند. این مسئله سبب می‌شود تا احتمال وقوع حوادثی مانند آتش‌سوزی به علت اتصال برق، کاهش پیدا کند.
  • در صورتی که نیاز به گرفتن انشعبات مختلف برای سیم‌کشی در ساختمان دارید، استفاده از جعبه تقسیم، سریعترین و ساده‌ترین راه برای انجام این کار است.

چگونه جعبه تقسیم  نصب کنیم؟

گرچه جعبه تقسیم‌ها، قطعات بسیار پر کاربردی در سیستم برق‌کشی ساختمان به حساب می‌آید، اما خودتان هم می‌توانید جعبه تقسیم برق خانگی را با رعایت نکاتی که در ادامه مطرح می‌شود، نصب کنید. البته در صورتی که به یک متخصص سیم‌کشی دسترسی دارید، توصیه می‌کنیم برای این کار از متخصص بهره بگیرید. هنگام نصب، حتما مواظب باشید به بقیه‌ی تجهیزات مانند تابلو برق آسیب وارد نکنید.

قدم اول: برق را قطع کنید

جریان برق سیم‌هایی را که می‌خواهید با آن‌ها کار کنید، به وسیله‌ی سوییچ مربوطه قطع کنید.

قدم دوم: سیم‌ها را آزمایش کنید.

حتما اطمینان حاصل کنید که هیچ ولتاژی داخل این سیم‌ها وجود نداشته باشد.

قدم سوم: حذفی را بردارید (برای جعبه تقسیم‌های فلزی)

در صورتی که جنس جعبه تقسیم مورد استفاده شما، فلزی باشد، به ازای هر سیمی که وارد جعبه تقسیم شده است، یک حذفی وجود دارد. در این مرحله از نصب جعبه تقسیم، با استفاده از ابزارهای داخل جعبه ابزار برق مثل پیچ گوشتی و چکش، ابتدا حذفی‌ها را از جعبه جدا کنید. سپس با کمک انبر دست، این حذفی‌ها را بردارید.

قدم چهارم: به هر کابل یک گیره وصل کنید

اگر جعبه تقسیمی که استفاده می‌کنید، برای سیم‌ها، بست کابل نداشت، خودتان می‌توانید یک گیره‌ی کابل به هر کدام از سیم‌ها وصل کنید. بهتر است از گیره‌های قفل‌دار استفاده کنید.

قدم پنجم: جعبه تقسیم را سوار کنید

سیم‌های مداری که روی آن کار می‌کنید، جدا کنید. جعبه تقسیم را با استفاده از پیچ‌هایی که دارد، روی دیوار یا بدنه‌ای که می‌خواهید به آن نصب کنید، ببندید. شاید لازم باشد در این مرحله برای نصب جعبه تقسیم، سیم‌ها را کمی شل کنید تا فضای کافی برای سوار شدن جعبه تقسیم برق فراهم شود.

قدم ششم: سیم‌ها را محکم کنید

با بستن پیچ‌ها روی گیره‌های جعبه تقسیم، سیم‌ها را سفت کنید. در این مرحله از نصب جعبه تقسیم دقت کنید که کابل‌ها را بیش از حد محکم نبندید. چرا که باعث آسیب رسیدن به آن‌ها می‌شود. البته جعبه‌های تقسیم پلاستیکی، معمولا دارای فنرهایی هستند که نیاز به بستن پیچ روی کابل را از بین می‌برد. برای جلوگیری از زخمی شدن سیم، یا قطع شدن آن‌ها، می‌توانید از گلند فلزی یا پلاستیکی در ورودی و خروجی جعبه استفاده کنید.

راهنمای نصب جعبه تقسیم برق

قدم هفتم: سیم‌ها را به هم وصل کنید

سیم‌ها را به وسیله‌ی یک رابط به همدیگر وصل کنید. برای این کار می‌توانید از دستورالعمل تولیدکننده هم استفاده کنید. ابتدا سیم‌های مسی لخت را به هم وصل کنید. سپس در صورتی که از جعبه تقسیم فلزی استفاده می‌کنید، یک پیگتیل به طول تقریبا ۱۵ سانتیمتر، با جنس مشابه سیم زمین (ارت)، به اتصال سیم زمین اضافه کنید. سپس انتهای شُلتر پیگتیل را روی پیچ پایه‌ی جعبه وصل کنید.

سپس سیم‌های خنثی را هم به وصل کنید. در مرحله‌ی بعد با استفاده از رابط‌های استاندارد، باید سیم‌های گرم را به هم پیوند بزنید. اگر سیم‌های قرمز هم در مدار وجود دارد، آن‌ها را به وصل کنید. می‌توانید با کشیدن آرام سیم‌ها، مطمئن شوید که اتصال‌ها با سفتی مناسب انجام گرفته است.

قدم هشتم: نصب را تکمیل کنید

با دقت سیم‌ها را داخل جعبه ببندید. دقت کنید که حتما درپوش جعبه را نصب کرده باشید. می‌توانید با استفاده از دوپیچ، آن را سفت‌تر کنید. مرحله‌ی آخر نصب جعبه تقسیم برق، باز گرداندن جریان برق به سیم‌ها است.

مزایای استفاده از انواع جعبه تقسیم برق در ساختمان

دلایل مختلفی برای نصب جعبه تقسیم برق وجود دارد که در ادامه ها به مهمترین آنها اشاره خواهیم نمود:

  • ممانعت از برخورد آب و رطوبت با سیم های برق
  • گرفتن انشعابات مختلف برای کاربردهای گوناگون
  • محافظت از سیم برق در برابر گرد و غبار
  • ممانعت از ارتباط افراد با سیم های برق و جلوگیری از خطر
  • محافظت از خوردگی سیم های برق توسط جوندگانی همچون موش ها

هنگام خرید جعبه تقسیم به کیفیت آنها خوب دقت کنید زیرا کاربرد بسیار مهمی در صنعت ساختمانی دارند. انواع جعبه تقسیم برق  نه تنها دارای مزایایی همچون حفاظت بالا و مقاومت طولانی در برابر گرد و غبار و رطوبت هستند بلکه همچنین به زیباتر شدن فضای خارجی ساختمان نیز کمک شایانی می کنند.